Vizita.si
image (28)

Novice

V ustih je imela 4-kilogramski tumor

Ni.J.
23. 06. 2010 14.51
1

Lorette Pierre, ki živi v gorski vasici na Haitiju, je dolgih 11 let tiho trpela z rastočim tumorjem v ustih, ki je bil že tako velik, da ji je štrlel iz ust in močno oteževal dihanje in prehranjevanje.

Lorette Pierre, mati šestih otrok, je po potresu na Haitiju imela srečo, da je njen zdravnik srečal skupino kirurgov iz Daytone. Enega od njih, dr. Vishtasba Broumanda, je prosil za pomoč.

Na telefonu je imel njeno sliko, ki mi jo je pokazal, nato pa me je vprašal, če bi ji lahko na kakršen koli način pomagal,“ se tistega dne spominja Broumand. “Pogled na benigni tumor v ustih, zaradi katerega je imela spodnjo ustnico dvakrat večjo od običajne, me je popolnoma šokiral. Ko sem videl sliko, sploh nisem več razmišljal. Takoj sem privolil v operacijo.“ Pridružil pa se mu je tudi dr. John Akers. “Če ji tumorja, ki je rasel več let, ne bi odstranili, bi ta rasel še naprej, Lorette pa bi se sčasoma zadušila z lastnim tkivom,“ dodaja Akers.

Ko je dr. Broumand prvič videl Lorette, je imela šest milimetrov širok razporek, skozi katerega je lahko le s težavo dihala in jedla. Zaradi tumorja je imela zamašene 80 odstotkov ustne votline, zato je bila pomoč zanjo še toliko bolj nujna.

Neprekinjena rast zob v njenih ustih je bila posledica rasti tumorja in izjemno slabe zobozdravniške oskrbe, pravijo zdravniki. Ne glede na to, pa se je njej v podporo kmalu zbrala kopica strokovnjakov, bolnišničnih delavcev in podjetij, ki proizvajajo medicinsko opremo, ki so se prostovoljno javili, da bi ji radi pomagali tako finančno kakor tudi zdravstveno. Lorettina operacija, vključno z rekonstrukcijo čeljusti, je namreč stala skoraj 800 tisoč evrov.

Lorette je večino svojega življenja preživela v odročni haitijski vasici, preživljala pa se je z gojenjem in prodajo zelenjave. “Rast tumorja me je nenehno skrbela, a si nisem mogla privoščiti operacije. Kljub temu pa nikoli nisem izgubila upanja,“ je povedala preko prevajalke Judy Foster, ki je ustanoviteljica zdravstvene in izobraževalne službe, ki skrbi tudi za postavljanje zavetišč in domov na Haitiju. Judy je Lorette spoznala že takoj po potresu in se že od začetka trudila, da bi ji uredila vso dokumentacijo in finančno podporo za operacijo. “Lorette in njen mož sta zelo duhovna človeka in izjemno skromna. Preživljala sta hude čase, vendar pa je bila Lorette zaradi revščine in nato še potresa močno prikrajšana za zdravniško oskrbo. Uredili smo ji operacijo v Dominikanski republiki, a so jo potem, ko je tumor začel močno krvaveti, odpovedali,“ je povedala Jodie.

V Združenih država Amerike je izjemno malo kirurgov, ki so sposobni izvesti tako zahtevno operacijo. Poleg tega cena take operacije dosega astronomske vrednosti in je zato za večino nedosegljiva. “Kljub temu pa nismo obupali,“ pravi Judy. “V začetku le nismo bili prepričani, kje in kako se bo operacija izvedla. Sedaj je že vse jasno.“

Dr. Broumand je Lorette uredil vso dokumentacijo za potovanje na Florido, kjer jo je nato čakala operacija. “Ko je prišla, je tehtala le 36 kilogramov,“ pravi Joyce Gilpin, dvojčica Judy Foster. “Za operacijo je mogla tehtati vsaj 40 kilogramov, zato smo se morali močno truditi, da se je zredila.“ Ko ji je uspelo pridobiti nekaj kilogramov, pa je končno napočil čas za operacijo. Kirurgi so ji morali odstraniti del čeljusti in zobe, ki jih je tumor popolnoma uničil, nato pa so ji s pomočjo titana rekonstruirali spodnjo čeljust. Operacija je potekala tekoče, Lorette pa se je po enajstih letih končno znebila tumorja in vrnila v rodno vasico na Haitiju.

 

Doma ima sedemletnega otroka, ki je do vrnitve domov ni videl brez tumorja, zato je bil njen prihod najverjetneje izjemno čustven,“ še pravi Broumand in dodaja, da so takšni zobni tumorji izjemno redki in najverjetneje povezani z genetskimi okvarami.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587