Vizita.si
kožni rak

Novice

V ZDA odobrili prodajo zdravila za kožnega raka

E. D.
19. 08. 2011 11.15
1

Ameriška agencija za hrano in zdravila je dala zeleno luč prodaji zdravila, namenjenega bolnikom z napredovalo obliko kožnega raka. Zdravilo naj bi se tako na prodajnih policah ameriških lekarn pojavilo že v nekaj tednih.

kožni rak
kožni rak FOTO: POP TV

Najprej so zdravilo, namenjeno bolnikom z napredovalim melanomom, ki velja za najbolj agresivno in nevarno obliko kožnega raka, podrobno testirali, potem so nadvse obetavne rezultate študij objavili v medicinski publikaciji New England Journal of Medicine. Zdaj pa je ameriška agencija za hrano in zdravila poskrbela za še en prelomen korak – dala je zeleno luč prodaji zdravila, ki bo tako v nekaj tednih že prišlo na prodajne police ameriških lekarn. Pol leta zdravljenja z njim bo sicer zavarovalnico stalo približno 60 tisoč ameriških dolarjev, kar znaša nekaj manj kot 42 tisoč evrov.

Kljub navdušenju in optimizmu, da ta poteza agencije morda pomeni dober znak tudi za odobritve nekaterih drugih, prav tako pomembnih zdravil, ki so še vedno v fazi razvijanja, pa proizvajalci zdravila opozarjajo, da to ne bo čudežno pozdravilo napredovalega kožnega raka. Zdravilo je namreč zmožno le zaustaviti rast in širjenje rakavih celic ter tako pacientu nekoliko podaljšati življenje. Sicer so ga odkrili že leta 2005, kar šest let temeljitih raziskav pa je bilo potrebnih, da bo zdaj zdravilo končno prišlo na ameriško tržišče.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587