Vizita.si
image (28)

Novice

/ Oglas

Vaginalno vnetje? Spet nagajajo hormoni!

T.M.
19. 09. 2011 10.42
0

Od zibelke do groba imajo spolni hormoni pomembno vlogo v življenju vsake ženske. Večinoma se njihovega delovanja niti ne zavedamo, ko pa se ga, se običajno jezimo nanje. Vedno pa se lahko potolažimo z mislijo, da bi bilo življenje brez njih veliko bolj dolgočasno. Ali pa ga sploh ne bi bilo.

V obdobju spolnega dozorevanja ples hormonov povzroči velikanske spremembe na dekličinem telesu. Prsi rastejo in dobivajo obliko, pod pazduho in okrog spolovila začnejo poganjati dlake, dekle vidno zraste, začne se zanimati za nasprotni spol … Naposled nastopi prva menstruacija, z njo pa pri večini deklet tudi težave, iz katerih ne ostanejo izvzeti niti starši. Njihove skrbi so popolnoma drugačne kot skrbi mladostnice, vendar je vse povezano s hormoni: previdno načenjajo pogovore o spolnem življenju in kontracepciji, mladostnico pa bolj skrbijo bolečine in menstruacijski krči.

Nastopi obdobje, ko smo na višku spolne aktivnosti, ki je povezano z nenehnim nihanjem hormonov. Naše misli se vrtijo okoli spolnosti in kako zanositi ali pa se, obratno, kar najbolje zaščititi pred neželeno nosečnostjo.

Pri veliki večini žensk je naslednja hormonska prelomnica čas nosečnosti. Zraven veselega pričakovanja nosečnost velikokrat prinaša slabost, bruhanje, utrujenost in slabše razpoloženje. V času zanositve in zgodnje nosečnosti nastopijo hormonske spremembe, ki omogočijo, da se zarodek ugnezdi: maternična stena se odebeli in začne nastajati posteljica.

S staranjem prej ko slej nastopi obdobje klimakterija, ko začne nivo ženskega spolnega hormona estrogena upadati. To je hormonsko zelo burno obdobje, ki ga zlahka prepoznamo po številnih simptomih: od zgolj neprijetnih, kot so vročinski valovi, nočno znojenje in nespečnost, do povečanega tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni, inkontinence ter osteoporoze.

Vsaki spremembi v ravnovesju ženskih spolnih hormonov (menstruacija, kontracepcija, nosečnost, klimakterij in menopavza) pa je skupno, da trpi tudi naš vaginalni ekosistem. Takrat smo bolj izpostavljene vaginalnim vnetjem, stene nožnice lahko postanejo bolj suhe in manj prožne, spolni odnosi niso več nekaj prijetnega.

S hormonskimi nihanji se namreč spreminja tudi pH nožnice, ki je običajno rahlo kisel. V takšnih spremenjenih pogojih se zmanjša število mlečnokislinskih bakterij – laktobacilov, ki varujejo našo nožnico pred razrastom škodljivih mikroorganizmov. V bolj bazičnem okolju nožnice in brez obrambnega zidu laktobacilov pa je pot odprta za infekcijo – vaginalno vnetje.

Stanje običajno ni nevarno, je pa zelo neprijetno, ker ga z nobenimi higienskimi prijemi ni mogoče odpraviti. Na naraven in dolgoročen način ga saniramo lahko le tako, da vzpostavimo kisel pH nožnice in ponovno vzpostavimo prevlado laktobacilov.

Za ta namen so zelo primerne tablete za vaginalno uporabo Vagilact NTC s trojno sestavo: laktobacili, mlečna kislina in sojini izoflavoni (www.vagilact.si). V nekaj minutah vzpostavijo kisel pH nožnice, omilijo skelenje in zaustavijo napad in razrast škodljivih bakterij. Nožnico obogatijo z varovalnimi laktobacili, sojini izoflavoni (t. i. rastlinski estrogeni) pa v nožnični sluznici dodatno povečajo količino mlečne kisline in izboljšajo elastičnost nožnice.

Zaradi svoje popolnoma naravne sestave so vaginalne tablete Vagilact NTC namenjene vsem dekletom in ženskam – od prvega zavedanja o svoji ženskosti do ... njihove druge mladosti.
 

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602