Vizita.si
Težave v postelji.

Spolnost

Vam ni do seksa? Poskrbite za svoj libido!

Alenka Mirt Iskra
21. 05. 2009 11.08
3

Mnogim ni do seksa. Upadanje spolne sle se lahko pojavi v določenem obdobju, lahko je povezano s številniki dejavniki. Ponujamo vam sedem možnih vzrokov za pomanjkanje spolne sle in tudi možne rešitve.

Če vas pomanjkanje spolne sle skrbi, lahko odgovor za to poiščete pri svojem zdravniku. Poiščite svojo težavo in poskrbite zanjo. Spolnost namreč izjemno dobro vpliva na dobro počutje telesa in duha.

Poskrbite za svoj libido!
Poskrbite za svoj libido!FOTO: iStockphoto

1. Ali je pomanjkanje poželenja po seksu povezano z uživanjem zdravil, ki jih jemljem?

Pomanjkanje libida je namreč pogosto povezana z neželenimi učinki nekaterih zdravil na recept, npr. zdravila proti depresiji.

2. Zelo sem utrujen, žalosten, v stresu, je to lahko vzrok, da mi ni do seksa?

Depresija lahko zelo zavre vaše spolno življenje!
Depresija lahko zelo zavre vaše spolno življenje! FOTO: iStockphoto

Čustveno razpoloženje lahko vpliva na raven hormonov, če ti niso dovolj visoki, lahko vplivajo na libido in s tem na pomanjkanje želje po seksu.

3. Imam preveliko težo, visok holesterol in težave z urejanjem inzulina. Ali mi to povzroča težave?

Prevelika teža, povišan holesterol in sladkorna bolezen dokazano zmanjšujejo željo po spolnosti. S primernim zdravljenjem boste uravnali nepravilno delovanje trebušne slinavke in znižali holesterol, kar vam bo povrnilo nekaj libida. Ob izgubi teže pa se boste počutili bolj željeno in s tem boste želeli tudi več seksa.

 4. Ali depresija vpliva na libido?

Ljudje, ki trpijo za depresijo imajo dokazano zmanjšan libido in jim ni do seksa. Prav tako na pomanjkanje libida vpliva jemanje zdravil proti depresiji. Naj vam zdranvik svetuje, kaj lahko naredite.

5. Ali imam težave s hormoni?

Neravnovesje testosterona pri moških in estrogena pri ženskah bistveno vplivajo na nizko željo po ljubljenju. Hormonsko stanje pokažejo podorbne krvne preiskave. Če iamte nizko vrednost hormonov, lahko jemljete nadomestke zanje.

6. Pri seksu me boli. Lahko težavo rešim le z več predigre, ali moje težave zahtevajo resnejšo obravnavo?

Bolečine pri seksu so pogoste, povzroča pa jih vrsta težav (endometrioza, pomanjkanje estrogena..) Zaupajte se svojemu ginekologu, ali urologu, pomagala vam bosta.

Odkrit pogovor s partnerjem vam lahko pomaga!
Odkrit pogovor s partnerjem vam lahko pomaga!FOTO: iStockphoto

7. Že nekaj časa ne doživim orgazma. Kaj naj naredim?

Odgovor vam lahko da vaš ginekolog, ali terapevt za spolnost. V vsakem primeru se da pomagati, saj je več kot 90 odstotkov težav pri doživljanju orgazma na psihični ravni, to pa z dobro terapijo in odkritim odnosom s partnerjem lahko uredite.

Ne odlašajte z obiskom pri zdravniku! Zdrava spolnost vam nudi veliko samopotrditve in notranjega zadovoljstva, da o telesnem zadovoljstvu ne izgubljamo besed...

Vaše mnenje in izkušnje lahko izrazite na FORUMU.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587