Vizita.si
image (28)

Novice

Mislili so, da ima sončno opeklino - bil je vnetni rak

L.E.
19. 03. 2012 08.10
1

Ko se je na njenih dojkah pojavil večji rdeč izpuščaj, je odhitela k zdravniku. Na žalost ji je ta dejal, naj ne skrbi, saj je samo sončna opeklina. V resnici je bil rak.

Zdravniška kartoteka Melanie O'Neill kaže, da je zdravnika obiskala šestkrat. Skrbelo jo je, ker se je na njenih dojkah razrasel večji rdeč izpuščaj. Toda več zdravnikov je zavrnilo njene skrbi. Prvi je bil prepričan, da ima sončno opeklino, drugi je krivil njeno izbiro modrčkov.

Toda 37-letna Melanie s pojasnili ni bila zadovoljna. Pravi, da je čutila, da je nekaj narobe. “Vsak pozna svoje telo, zato sem čutila, da je moja težava bolj resna. Moj šesti čut mi je govoril, da potrebujem strokovno pomoč. Vendar sem se počutila povsem nemočna, saj me nihče ni poslušal. Izpuščaj je deloval vnet, na dotik trd. Ni se mi zdelo, da je posledica alergije ali sončenja.“ Nato jo je začela boleti leva roka. Zdravnik ji je predpisal protibolečinske tablete, zato se je po pomoč zatekla na splet. Prebirala je o svojih simptomih ter na koncu ugotovila, da se ujemajo z eno boleznijo: z vnetnim rakom dojk. Njen mož jo je takoj odpeljal na urgenco, toda njenih dojk niso niti pregledali. Šele ko je zahtevala biopsijo, je ta pokazala, da je imela prav.

Vnetni rak dojk je redka, vendar najbolj agresivna oblika raka dojk. Dojke postanejo bolj občutljive in otečene, koža pordeči, postane nekako pomarančna, srbi. Pomembno je čim hitrejše odkritje in takojšen začetek zdravljenja. Na žalost bolniki simptome velikokrat zanemarijo, zdravniki jih zamenjajo z vnetji. Če je slednje tudi vaša diagnoza, zahtevajte pregled specialista, če se simptomi po zdravljenju z antibiotiki ne začnejo izboljševati po dveh tednih. Dojke bi morali slikati tako z ultrazvokom kot tudi z magnetno resonanco. Če ta dva slikanja raka ne prepoznata, je priporočljivo opraviti še biopsijo. Večje tveganje za pojav bolezni imajo sicer ženske, ki prehajajo v obdobje menopavze ali so prekomerno težke.

Ironično je Melanie ena izmed žensk, ki redno pregledujejo svoje dojke in iščejo morebitne bulice. Toda vnetni rak dojk se ne pojavi v obliki bulice, zato ga tudi ultrazvok težko zazna. “Ženskam narekujejo, da si redno pregledujejo prsi in poročajo o vseh spremembah. Sama sem storila prav to, vendar me nihče ni poslušal," pravi Melanie. "Ni namreč dovolj, da iščemo samo bulice – pozorni moramo biti na vse spremembe. Rak dojk se na žalost ne pokaže vedno kot bulica.“ Mati dveh otrok je morala že prestati kemoterapijo, ki naj bi zajezila širitev raka. Sledila je operacija, s katero so ji odstranili dojke in eno pazdušno bezgavko. Nato je prestala še več kemoterapije. Na žalost se na koncu predora ni prikazala luč: blizu brazgotin se je zopet pojavil rdeč izpuščaj. Rak je zajel limfne žleze. Podvreči jo bodo morali radioterapiji, sledilo bo še več kemoterapije. Hkrati se sooča z veliko možnostjo, da morda ne po preživela.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587