Vizita.si
Vas nenehno zebe?

Novice

Vas nenehno zebe v roke in noge?

K.B.
24. 11. 2014 08.03
0

Vas nenehno zebe v prste na rokah in nogah? Glavni vzrok za to je upočasnjena prekrvavitev rok in nog. Razlogi za to pa so različni. Med najpogostejše štejemo nezdrav način življenja, izpostavljenost mrazu in neprimerno prehrano.

Vas nenehno zebe?
Vas nenehno zebe?FOTO: iStockphoto
Najprej je pomembno, da ugotovimo glavni vzrok za to, da nas nenehno zebe v roke in noge.

Staranje

Z leti postajajo krvne žile manj prožne in se ožajo. To upočasni cirkulacijo krvi po telesu, še posebej v ekstremnih razmerah, kot so nizke temperature. Prav zato imajo starejši pogosto hladne roke in noge.

Najpomembnejše je, da spremenite življenjski stil in začnete redno telovaditi ter se zdravo prehranjevati.
Najpomembnejše je, da spremenite življenjski stil in začnete redno telovaditi ter se zdravo prehranjevati. FOTO: iStockphoto

Raynaudova bolezen

Pri nizkih temperaturah se krvne žile v rokah in nogah zožajo. Še dodatno se lahko skrčijo, če smo izpostavljeni stresu. Če je takšno stanje dolgotrajno, zdravniki to imenujejo Raynaudov sindrom. Gre za resno bolezen, ko lahko zaradi slabe prekrvavitve začnejo odmirati prsti, zato je potrebna amputacija.

Odebelitev arterij

Ateroskleroza je resna bolezen, kjer nalaganje maščobnih snovi v stenah arterij povzroči zožitev žil in s tem počasnejšo cirkulacijo krvi. Vzroki zanjo so lahko velika količina slabega holesterola in bolezni, kot sta diabetes in angina pektoris.

Neprimerna prehrana

Prehrana brez vitaminov, mineralov in maščobnih kislin lahko dolgoročno poškoduje arterije, vene in kapilare. Poškodovane žile pa ne morejo dobro oskrbovati organov s krvjo, še posebej se poslabša cirkulacija v rokah in nogah.

Vnetje žil

V žilah se lahko pojavijo strdki, ki privedejo do vnetja žil. Temu rečemo venska tromboza in je akutna bolezen, ki traja od dva do tri tedne.

Posebna stanja in bolezni

Nosečnost, sladkorna bolezen, povišan holesterol … Vse to lahko upočasni cirkulacijo krvi in povzroči hladne roke ter noge.

Kako si pomagati?

Najpomembneje je, da spremenite življenjski stil in začnete redno telovaditi ter se zdravo prehranjevati. Prenehajte kaditi in se zadrževati v zakajenih prostorih. Ko greste ven, se v teh dneh dobro oblecite, pomagajte si z volnenimi rokavicami in visokimi nogavicami. Če gre za resnejšo bolezen, upoštevajte navodila svojega zdravnika.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587