Vizita.si
srbenje

Bolezni

Vas srbi koža? Lahko imate težave z jetri!

Alenka Mirt Iskra
27. 07. 2009 14.52
3

Verjetno tudi vi kdaj komu rečete:” Danes pa dobro izgledaš!” Ali pa vam kdo reče:”Nisi videti najbolje”. In vse to le na podlagi našega videza. Oči so lahko sijoče, ali pa utrujene, koža je lahko sijoča, ali pusta. Vse to lahko odraža različna obolenja.

Oči, lasje in koža so pokazatelj našega počutja, določeni znaki razkrivajo tudi možne bolezni.

Kakšna obolenja lahko pokaže koža?

SRBEČA KOŽA

Možna vzrok: Ekcem. Težave z jetri. 

Pri zlatenici je koža rumenkasta
Pri zlatenici je koža rumenkastaFOTO: iStockphoto

Če imate večkrat občutek, da vas koža srbi, je suha in ima rdeče madeže (fleke), imate verjetno ekcem. Lahko se pojavi kjerkoli na telesu, tudi na obrazu, najbolj pogosto pa je na notranji strani in komolcev in na zapestjih in za koleni.

Dobro si mažite kožo, vaš izbrani zdravnik vam lahko napiše tudi posebno kremo.

V redkih primerih lahko srbenje (predvsem na dlaneh in podplatih) pomeni, da vam jetra ne delajo povsem v redu. Tako trdi strokovnjak iz Londona, dr. Rob Hicks.

Pojav se imenuje kolestaza in se pojavi, ko se žolč ne more prosto pretakati po prebavnem traktu, ampak se nabira v krvi in povzroča srbenje. Potrebno je opraviti jetrne teste in preiskave, da bi lahko obolenje potrdili in začeli z zdravljenjem.

SPREMEMBA BARVE

Možni vzroki: Preveč beta karotena. Težave z jetri.

Hormonske težave povzročajo akne
Hormonske težave povzročajo akneFOTO: iStockphoto

Če bi jedli res veliko hrane, ki vsebuje beta karoten- barvilo, ki daje sadju in zelenjavi rdečo, oranžno in rumeno barvo, bi važa koža lahko dobila nekaj nenavadne barve, ampak količina hrane bi morala biti res velika. Ne verjamem, da bi kdo pojedel toliko korenja....

Rumena barva je znak zlatenice in težav z jetri. Porumenela koža je dober signal za obisk zdravnika.

Barva, ki se pojavi je rezultat naravnega pigmenta, imenovanega bilirubin, ta pa se mora izločati skozi jetra, če se ne, se pojavi na koži, kar pa ni dober znak.

MEŠANA KOŽA (mozolji, madeži...)

Možna vzroka: Sindrom vzdraženega črevesja, Policistični jajčniki

Dovolj tekočine je pogoj za zdravje
Dovolj tekočine je pogoj za zdravjeFOTO: iStockphoto

Koža je odličen barometer naše prebave in prav sindrom vzdraženega črevesja se lahko pokaže na naši koži.
Vzdraženo črevo draži “podlogo” črevesja, povzroča drisko, ali zaprtje in bolečine. Če se vam zdi, da vam težave delajo mleko in mlečni izdelk, potem za nekaj tednov prekinite z uživanjem the izdelkov. Videli boste, če vam bo kaj bolje. Jemanje probiotikov vam bo pomagalo, vsaj nekaj tednov. Ko se vam bo umirila prebava, boste imeli tudi lepšo kožo.

Policistični jajčniki pa so hormonska težava, zaradi česar imajo lahko dekleta in ženske težave z kožo, predvsem z aknami. Pojavijo se lahko tudi težave z menstruacijo, neplodnostjo, rastjo las in težave s težo.

RUMENKASTA KOŽA

Možen vzrok: dehidracija

Če ne pijemo dovolj, v celicah ni dovolj vode, kar povzroči pusto koža, brez življenja.
Na notranji strani roke lahko naredite poskus, če imate v telesu dovolj tekočine. Pritisnite prst v kožo in če vdolbinica ne vrne takoj nazaj, pijete premalo.

Odrasli moramo popiti vsaj dva litra tekočine dnevno, če je vroče, še toliko več.


 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587