Vizita.si
Kolikor prahu že pobrišete ali posesate, toliko se ga ponovno nabere.

Novice

Vas zanima, kaj vse je v prahu?

Katja Benčina
24. 02. 2010 08.57
0

Prah – večna nadloga, s katero se soočamo vsak dan. Kolikor ga že pobrišemo ali posesamo, toliko se ga spet nabere. Od kod prihaja in kaj je pravzaprav v njem, pa preberite spodaj.

Kolikor prahu že pobrišete ali posesate, toliko se ga ponovno nabere.
Kolikor prahu že pobrišete ali posesate, toliko se ga ponovno nabere.FOTO: iStockphoto
Kar 60 odstotkov prahu pride od zunaj, skozi okna, vrata, zračnike in s čevlji. Sestava prahu v gospodinjstvu se tako razlikuje glede na zunanje okolje (odvisno od tega, kaj je v bližini vašega doma, v industrijskih mestih je namreč veliko več prahu), od podnebja, števila in starosti ljudi, ki živijo v gospodinjstvu, od tega, kaj ljudje kuhajo, kako pogosto pospravljajo, ali imajo domačega ljubljenčka in ali kadijo.

Kljub vsemu pa prah v vsakem gospodinjstvu vsebuje odmrlo človeško kožo, delce živalskih dlak, razpadajočih insektov in hrane, vlakna iz oblačil, posteljnine in drugih tkanin, trde delce od kajenja in kuhanja in, kar je zaskrbljujoče, pršice in svinec. Sicer pa je prah sestavljen še iz številnih drugih snovi, tako da je skoraj nemogoče opisati prav vse.

Prah v vsakem gospodinjstvu vsebuje odmrlo človeško kožo, delce živalskih dlak, razpadajočih insektov in hrane, vlakna iz oblačil, posteljnine in drugih tkanin, trdih delcev od kajenja in kuhanja in, kar je zaskrbljujoče, pršice in svinec.
Prah v vsakem gospodinjstvu vsebuje odmrlo človeško kožo, delce živalskih dlak, razpadajočih insektov in hrane, vlakna iz oblačil, posteljnine in drugih tkanin, trdih delcev od kajenja in kuhanja in, kar je zaskrbljujoče, pršice in svinec. FOTO: iStockphoto

Kako prah vpliva na naše zdravje?

Pršice, drobni insekti, ki živijo v prahu, povzročajo številne alergijske reakcije. Ti živijo predvsem v preprogah, platnenih in plišastih predmetih, kožuščkih hišnih ljubljenčkov ... Zanimivo pa je, da ni alergena pršica, ampak njeni iztrebki. Organizem občutljivih oseb se tako na vdihane iztrebke pršic odzove s celo vrsto močnih obrambnih reakcij. Lahko se kaže kot astma, nahod ali atopijski dermatitis (ekcem). Pršicam se izognite tako, da vsak dan prezračite posteljo, izberete odejo iz sintetike ali bombaža, ki jo boste lahko prali pri temperaturah nad 55 °C, izogibajte se blazinam, polnjenim s perjem, vzmetnico vsaj enkrat na teden presesajte s sesalnikom, stanovanje prezračite najmanj dvakrat na dan in ogrevajte vse prostore. Odstranite tekstilne talne obloge, oblazinjene sedežne garniture, zavese, preproge, skratka vse, na čemer se nabira prah. Prah brišite, pometajte in sesajte tako, da ga čim manj dvigujete, posteljnino pa zračite in menjajte čim pogosteje.

V prahu pa je zaskrbljujoč še svinec. To je težka kovina, ki v kuhinjski prah pride predvsem zaradi onesnaženosti okolja. Ena takih je v Sloveniji po podatkih ministrstva za okolje Zgornja Mežiška dolina, kjer je obremenjenost s svincem še vedno visoka. Tu so se namreč stoletja deponirale emisije svinca iz industrije, zato je tudi zrak še vedno obremenjen s to kovino. Ta pa je še posebej nevarna za otroke, mlajše od pet let, ljudi, ki so zaradi narave svojega dela v neposrednem stiku s to kovino ali živijo blizu obratov za pridobivanje in predelavo svinca, ljudi, ki živijo v starejših hišah, kjer so stene prebarvane z barvami na osnovi svinca, in tiste, ki živijo v bližini prometnih cest. Svincu smo lahko izpostavljeni preko zemlje, vode, hrane, zraka in prahu. V Zgornji Mežiški dolini so tako meritve pokazale visoke koncentracije svinca v zemlji in prahu, ki presegajo kritične mejne vrednosti na nekaterih lokacijah tudi za večkratni faktor.

V vsakem gramu hišnega prahu je lahko celo 30.000 pršic.
V vsakem gramu hišnega prahu je lahko celo 30.000 pršic.FOTO: iStockphoto

Svinec v telesu že v majhnih količinah škodi zdravju in povzroča okvare funkcij možganske skorje, kar se kaže kot  lažja duševna zaostalost, hiperaktivnost, motnje vedenja in druge razvojne motnje. Negativno pa vpliva še na krvotvorni sistem, centralni živčni sistem, ledvice, okostje, rodila in povzroča okvare plodu.

V ostalih primerih pa prah ne povzroča večje nevarnosti za vaše zdravje, zato vam ni treba uvesti kakšnih posebnih ''čistilnih ukrepov''. Dovolj bo že, če svoje bivalne prostore čistite redno, v njih ne kadite, obroke pa uživate za mizo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587