Vizita.si
Šokanten je podatek, da lahko kokain možgane postara za kar 50 let, kar povzroči prezgodnjo demenco ali celo Parkinsonovo bolezen.

Novice

Vas zanima, kako kokain vpliva na človeško telo?

Katja Benčina
04. 03. 2010 14.45
9

V Veliki Britaniji so objavili rezultate študije, v kateri znanstveniki razkrivajo, kako kokain vpliva na telo. Izsledki raziskave so šokantni!

Šokanten je podatek, da lahko kokain možgane postara za kar 50 let, kar povzroči prezgodnjo demenco ali celo Parkinsonovo bolezen.
Šokanten je podatek, da lahko kokain možgane postara za kar 50 let, kar povzroči prezgodnjo demenco ali celo Parkinsonovo bolezen.FOTO: iStockphoto
Kokain je druga najpogostejša droga v Evropi, takoj za marihuano. Uporaba te droge pa po podatkih IVZ vse od leta 2002 strmo narašča tudi v Sloveniji. Ne le to, neka raziskava je pokazala, da številni uporabniki kokaina menijo, da ta droga ni škodljiva. Resnica pa je žal popolnoma drugačna. "Kokain lahko povzroči srčni zastoj, halucinacije in prezgodnjo demenco," pravi dr. Ken Checinski s St. George's univerze v Londonu. V študiji razkriva resnične posledice kokaina.

Obremenitev srca je tako velika, kot bi tekli štiri ure.

Kokain močno obremeni srce, saj poveča srčni utrip za kar 100 odstotkov. Ne le to, obenem tudi zoža vene, ki v srce dovajajo kri. Tako pravzaprav poveča delovanje srca, hkrati pa mu zmanjša dotok kisika. Prav zato ni nenavadno, da eden od treh mladih moških, ki se znajdejo v bolnišnici zaradi srčnega napada, uživa kokain.

Kokain močno obremeni srce, saj poveča srčni utrip za kar 100 odstotkov.
Kokain močno obremeni srce, saj poveča srčni utrip za kar 100 odstotkov. FOTO: iStockphoto

Pritisk na možgane je takšen, kot je pritisk dvajset metrov pod gladino vode.

Čeprav visok krvni pritisk, ki ga povzroči kokain, negativno vpliva na celotno telo, pa izjemno škodo dela prav možganom. "Žilice v možganih zaradi previsokega pritiska pokajo in tako lahko utrpite večjo krvavitev. Čeprav vas ta ne bo ubila, pa bo na možganih pustila posledice za vse življenje," pravi dr. Checinski. "Tako se srečujemo z ljudmi, ki imajo pri dvajsetih letih tako visok krvni pritisk kot nezdrav šestdesetletnik," pravi dr. Checinski. Ne le težave s srcem in možgani, droga vpliva tudi na krvne žile. Te se začnejo mašiti, tako kot cevi z vodo, na katerih se nabira kamen. Tako so žile mladih videti kot žile šestdeset- ali sedemdesetletnika.

Dve leti uporabe kokaina postara vaše srce za 40 let.

Iz neznanega razloga se pri uživanju kokaina imunski sistem obrne proti vašemu srcu, kar privede do srčnega popuščanja. Tako srce postane manj učinkovito in povzroči, da se v telesu začne nabirati voda. Pojavijo se simptomi, ki jih po navadi opazimo pri starejših ljudeh, kot so zatečeni gležnji in meča. Še več. Tekočina se začne kopičiti tudi v pljučih, kar povzroči kašljanje in bljuvanje krvi in sluzi.

To je tako, kot bi možgani doživeli elektrošok.

Tudi občasni uporabniki lahko doživijo nevarna haluciniranja. "Tu ne gre za halucinacije, kot jih povzroči na primer LSD. Te halucinacije so temačne, pogubne in zelo realistične. Poznamo primere ljudi, ki vidijo žuželke, ki jim plezajo pod kožo ali pa zamaskirane ljudi, ki jih zasledujejo," razlaga dr. Ken Checinski. "Prav pred kratkim sem videl 24-letno dekle, ki je utrpela srčni napad in je po njem morala na zdravljenje v psihiatrično bolnišnico."

Dolgotrajna uporaba poškoduje nosno sluznico.

Dolgoletno njuhanje kokaina uničuje tkivo v nosu, zato pride do izgube čuta za vonj, krvavitev iz nosu, težav s požiranjem, hripavosti in razdraženosti nosnih prekatov. To pa lahko vodi do kroničnega vnetja nosu in smrkavosti. Ne le to, nosni pretin se z redno uporabo začne tanjšati, kar pa se lahko popravi le z operacijo. Ker pa je vonj zelo povezan z okusom, lahko kokain zmanjša še ugodje ob hrani.

Kokain uniči kemikalije, ki skrbijo za dobro počutje.

Dr. Checinski pravi, da lahko dolgotrajna uporaba kokaina zmanjša količino kemikalij v možganih, ki vplivajo na dobro počutje. "Osebe, ki uživajo kokain, so nagnjene k depresiji in k samomoru. Samomor je pravzaprav kar pogost izzid uživanja kokaina," dodaja.

Šokanten pa je podatek, da lahko prašek možgane postara za kar 50 let, kar povzroči prezgodnjo demenco ali celo Parkinsonovo bolezen.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587