Vizita.si
Spremenila je svoje prehranske navade. Prej se ni niti zavedala, da je njen energijski vnos prevelik.

Novice

Po izgubi 103 kilogramov danes jemlje dih

L.E.
15. 04. 2013 14.58
23

Sošolci so njena šolska leta spremenili v pravi pekel. Ker je imela preveč kilogramov, so jo mučili tako psihično kot fizično. Toda Emmi Burton je na koncu uspelo izgubiti več kot 100 kilogramov in danes ima tako lepo postavo, da ji vsi zavidajo.

Spremenila je svoje prehranske navade. Prej se ni niti zavedala, da je njen energijski vnos prevelik.
Spremenila je svoje prehranske navade. Prej se ni niti zavedala, da je njen energijski vnos prevelik.FOTO: iStockphoto

Včasih so se na ulici za njo obračali, ker so se ji posmehovali, danes jo ti isti občudujejo. Emma Burton je namreč izgubila kar neverjetne 103 kilograme ter postala prav vitka 22-letnica. Včasih je morala imeti celo šolsko uniformo narejeno po meri, saj je niso prodajali v njeni velikosti, zdaj si lahko v prodajalni privošči čisto vsako oblačilo, ki ji je povšeči. Nosi namreč konfekcijsko številko 38, kar se ji je še pred letom in pol zdelo nepredstavljivo.

Šolska leta so bila huda preizkušnja

“Nad mano so se zaradi teže znašali, odkar sem imela deset let in vse do konca srednje šole,“ se spominja zaradi tega še vedno otožna, četudi ji danes marsikdo, ki jo je takrat dajal v nič, zavida, saj ima veliko bolj zdravih 68 kilogramov. “Cela šola me je klicala po mojem vzdevku – Burtonator,“ se spominja. “Se pa nad mano niso znašali samo psihično, ampak celo fizično. Zaradi tega sem se šoli izognila, kadar sem se le lahko. Toda odkar sem izgubila več kot pol svoje teže, sem srečala kar nekaj deklet, ki so moje šolske dni spremenile v pekel, danes pa me niso niti prepoznale. Nikoli v življenju nisem imela boljšega občutka kot takrat, ko sem se jim predstavila in so bile prav šokirane, ko so ugotovile, kdo sem.“

Krive so bile nezdrave navade

Ni pa Emma odvečnih kilogramov izgubila samo, da bi naredila konec posmehovanju okolice, temveč predvsem zaradi svojega zdravja in počutja kot tudi zaradi tega, ker je dobila otroka in mu je želela čila in dobre volje stati ob strani čim dlje časa in ne le do takrat, ko bi se prej ali slej začele vrstiti zdravstvene težave, ki jih povzroča debelost. Seveda si je želela shujšati že velikokrat prej, toda to ji ni uspelo, saj je znala svojo čedalje večjo žalost tolažiti samo še z več hrane. “Ne glede na to, kako obilna sem postajala, odvečne teže nisem in nisem mogla izgubiti. Zaradi tega sem bila obupana, toda moje edino veselje je bila hrana. Samo, ko sem jedla, sem se počutila boljše. Moji starši so veliko delali in obroke sem si pogosto pripravljala sama. Posledično sem običajno posegla po hitri hrani ali jedeh, ki sem jih lahko samo pogrela v mikrovalovki. Niti zavedala se nisem, da si s tem neizmerno škodim. Poleg tega nisem razumela, da si na krožnik nalagam preveč, da je moj energijski vnos prevelik.“

Na koncu shujšala zaradi otrok

Vse se je spremenilo, ko je Emma novembra leta 2009 povila svojega sina. Ko se je za božič tistega leta fotografirala s svojim otrokom, jo je rezultat prav šokiral. “Veselila sem se fotografij s svojim sinom na najin prvi skupni božič, toda ko sem jih videla, sem se zgrozila. V tistem trenutku bi jih najraje raztrgala. Bilo me je sram in vedela sem, da moram nekaj spremeniti.“ Imela je 171 kilogramov in povsem nezdrave prehranjevalne navade. “Poskušala sem jih spremeniti, toda bilo je težko in izgubljala sem motivacijo za nadaljevanje.“ Nato je še enkrat zanosila ter se po rojstvu hčerke januarja 2012 končno res zatrdno odločila, da ji bo uspelo. Želela je, da imata njena otroka mater, ki bo bolj srečna kot tudi bolj aktivna. Mater, ki bo brez težav z njima tekala po parku, kot to počne zdaj. Mater, ki ju bo naučila, kako živeti zdravo in jima sama postavljala najboljši zgled.

Njen uspeh za druge predstavlja upanje

Začela je z obiskom pri zdravniku, ki ji je predpisal program hujšanja, ki se ga je nato povsem držala. Na začetku je lahko uživala samo posebej za hujšanje formulirane juhe in napitke, nato je morala počasi dodajati pravo hrano. V vmesnem času se je dodobra naučila, kaj sploh pomeni jesti pravilno. “Ko sem začela izgubljati težo, sem imela tudi vedno več motivacije za nadaljevanje.“ Do hčerkinega prvega rojstnega dneva so bili rezultati že presenetljivi. “Prej me je bilo svojega telesa tako sram, zdaj z veseljem nakupujem nova oblačila. Prej si nisem želela ven iz hiše, zdaj tako ponosno peljem svoja otroka na sprehod.“ Življenje se je povsem spremenilo, drugače je vidi celotna okolica. “Skozi svojo izkušnjo želim vsem, ki se borijo s preveliko težo, dati novo upanje. Shujšati je mogoče. In občutek je res neverjeten. Zdi se mi, da sem svojim otrokom končno lahko najboljša mama."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587