Vizita.si
image (28)

Novice

Danes je prava lepotica!

Ni.J.
12. 01. 2012 08.56
22

Harriet so v puberteti prav vsi zmerjali s spako in se norčevali iz nje, saj je imela obraz prekrit z gnojnimi aknami. Do danes se ji je koža že popravila, Harriet pa se je spremenila v pravo lepotico.

18-letnica je razkrila, kako se je morala v najstniških letih spopadati z zmerljivkami in zbadanjem sovrstnikov, in to zaradi povsem najstniške težave, ki vsekakor ni redka – aken. Vendar je Harriet Page svojo kožo popravila z zdravili in se danes samozavestnejša kot kadar koli bori za naslov miss Hampshire 2012.

Najstnica pravi, da je bila v zgodnjih najstniških letih glede samozavesti povsem na dnu. Njen obraz so namreč kazile akne, ki so bile posledica hormonskih sprememb v puberteti. Čeprav so akne v teh letih izjemno pogoste, so se pri Harriet pojavile v veliko resnejši obliki. Bile so namreč rdeče, gnojne in predvsem izjemno boleče, poleg tega se jih nikakor ni mogla znebiti.

Za zdravljenje cističnih aken ji je zdravnik predpisal roaccutane, ki je pri nas na voljo le na recept in velja za eno najučinkovitejših zdravil proti aknam. Zdravilo je morala jemati štiri mesece. Koža se ji je v tem času očistila, na obrazu pa ima le še nekaj manjših brazgotinic. Harriet je sedaj končno srečna, najbolj pa jo veseli to, da lahko z dvignjeno glavo zapusti stanovanje, četudi na sebi ne nosi ličil. Njen trenutni cilj je osvojiti laskavi naslov miss Hampshire 2012, čeprav ne bo prav nič razočarana, če ji to ne bo uspelo.

K udeležbi na lepotnem tekmovanju jo je spodbudila mama, Harriet pa pravi, da ji je odločitev prinesla veliko samozavesti. "To je prvo lepotno tekmovanje, ki se ga bom udeležila, zato ne pričakujem čudežev. Če mi bo uspelo zmagati, bom prav gotovo ostala brez besed," je povedala. "Že da sem prišla v ožji izbor, je zame veliko. Vesela sem, saj sem si tako končno okrepila samozavest. Pred nekaj časa si nisem namreč upala nikamor brez debele plasti pudra na obrazu in ličil, kajti moja koža je bila grozljiva, zaradi tega pa so me vsi zbadali in mi dajali različne vzdevke. Takrat, ko sem imela 13 let, je bila moja samozavest na dnu in velikokrat sem si želela, da se naslednji dan sploh ne bi zbudila. Sedaj pa sem vsem, ki so me kadar koli zbadali, dokazala, da so se o meni močno motili."

Zdravilo roaccutane je izjemno močno, zdravniki pa ga predpisujejo običajno le, če nobeno drugo zdravilo ne pomaga – nekateri tudi takrat ne, predvsem zaradi močnih stranskih učinkov, kot so izsušenost kože, ustnic in oči, blage krvavitve iz nosu, bolečine v sklepih, občutljivost kože na dotik in sonce, blago izpadanje las, ekcemi, depresija, glavoboli in luščenje kože. Pogosto se pojavljajo tudi bolečine v hrbtenici, pri nosečnicah pa lahko povzroči okvaro ploda, zato ga noseče ženske in tiste, ki nameravajo v kratkem zanositi, ne smejo uporabljati. Po podatkih NHS naj bi se stranski učinki, kot so bolečine v hrbtenici, kožni izpuščaji in krvne težave, pojavljali pri vsaki deseti osebi, ki uporablja roaccutane, pri vsaki stoti osebi pa se pojavljajo kri v urinu, povišan holesterol, glavoboli in povišan krvni sladkor.

Kljub stranskim učinkom je zdravilo izjemno učinkovito, akne se po prenehanju jemanja zdravila ne povrnejo pri več kot polovici uporabnikov. Zdravilo deluje namreč tako, da skoraj v celoti zaustavi produkcijo kožne maščobe. Zaradi tega se loj ne nabira več v mešičkih, akne pa se nehajo oblikovati. Zdravljenje s tem zdravilom traja od štiri do šest mesecev, vendar odmerek zdravila in trajanje kure določi zdravnik na podlagi stopnje aken in telesne teže.

Sicer morajo osebe, ki imajo težave s hudimi aknami, upoštevati nekaj osnovnih pravil pri negi kože. Nikakor ne smejo uporabljati agresivnih izdelkov za čiščenje kože, saj je njihova koža že tako izjemno občutljiva in razdražena, da jo taka sredstva le še bolj poškodujejo. Pomembno je, da si kožo zjutraj in zvečer očistijo z nežnim izdelkom, gelom ali peno, ki odstrani odvečno maščobo in odmrle celice iz kože. Prepogosta uporaba pilingov ni priporočena – uporabljali naj bi jih od dvakrat do največ trikrat tedensko. Uporabljali naj bi kreme in izdelke z aktivnimi učinkovinami, ki pomagajo odpravljati akne, predvsem pa je treba kožo vsak dan zaščititi pred škodljivim vplivom ultravijoličnih žarkov. Če imate težave z aknami, se o izbiri ustreznega izdelka z aktivnimi učinkovinami pogovorite z osebnim zdravnikom, dermatologom ali farmacevtom, saj bodo ti najbolje določili stopnjo aknavosti in tip vaše kože ter tako tudi najbolje vedeli, katero sredstvo vam bo pomagalo in katero ne.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587