Vizita.si
Ženske, ki rodijo večkrat, so bolj izpostavljene nevarnostim, kot so inkontinenca, carski rez, genetske motnje otroka ...

Novice

Več porodov pomeni večje tveganje!

Ni.J.
17. 12. 2009 15.24
2

Večje število porodov ogroža tako zdravje matere kot tudi otroka. Zdravniki opozarjajo na posledice, kot so inkontinenca, Downov sindrom, rupture maternice in druge težave, ki lahko povzročijo tudi smrtno nevarne krvavitve.

Ženske, ki rodijo večkrat, so bolj izpostavljene nevarnostim, kot so inkontinenca, carski rez, genetske motnje otroka ...
Ženske, ki rodijo večkrat, so bolj izpostavljene nevarnostim, kot so inkontinenca, carski rez, genetske motnje otroka ...FOTO: iStockphoto

Michelle Duggar je prejšnji teden svet presenetila z novico, da je rodila že 19. otroka. Za zdaj so vse oči uprte v malo Josie Brooklyn Duggar, ki je še na intenzivni negi. Zdravniki pa vedno bolj opozarjajo na nevarnosti, ki jih preveliko število porodov prinaša tako ženski kot tudi vsem njenim otrokom.

Ne vem, zakaj se pari ne odločajo za kontracepcijo, ko že imajo toliko otrok, kot na primer Duggarjevi,“ pravi dr. John B. Coppes. “Kljub temu pa upam, da poznajo nevarnosti, ki jih takšno število porodov povzroča. Pri več porodih se namreč izjemno poveča tveganje za Downov sindrom, preeklampsijo, rupturo maternice in carski rez.“ Vse nosečnosti lahko prinašajo tveganja, toda zdravniki trdijo, da je tveganje za razvoj bolezni večje pri ženskah, ki rodijo večkrat.

Maternica je preobremenjena

Dr. Katharine Wenstrom je napisala seznam zapletov, ki grozijo večkratnim materam, ta pa vključuje tudi življenjsko nevarne krvavitve med porodom, povečano nevarnost srčnega napada ali možganske kapi. “Ženskam, kot je Michelle, grozi večje tveganje za atonijo ali odpoved maternice ter poporodne krče, ki lahko povzročijo smrtno nevarno izgubo krvi,“ pravi Wenstromova.

Maternica je z vsakim porodom bolj 'iztrošena'.
Maternica je z vsakim porodom bolj 'iztrošena'.FOTO: iStockphoto

Poleg tega pa opozarja tudi na dejstvo, da lahko pri večkratnih nosečnostih pride do pojava, imenovanega predležeča posteljica ali placenta previa, ko je posteljica postavljena čez maternični vrat, pri čemer tudi lahko pride do smrtno nevarnih krvavitev.

Krvavitve pa ne predstavljajo edine nevarnosti. Vsak porod na stenah maternice namreč pusti brazgotine, kar pomeni, da se vsak naslednji otrok razvija v bolj poškodovani maternici. “Vsakič, ko ste noseči, se posteljica zasidra v maternici. To mesto v maternici se po porodu zabrazgotini, zato je ta del maternice naslednjič neuporaben,“ pravi dr. Diane Harper, predavateljica na missouriški univerzi. “Torej več porodov kot imate za seboj, večje je tveganje, da se bo posteljica prijela na napačnem mestu, na primer na materničnem vratu.“ Poleg tega pa Harperjeva opozarja, da lahko preveliko število porodov oslabi materine mišice in vezi v medenici, kar lahko povzroči številne nevšečnosti.

Oslabljene mišice maternice in medeničnega dna povzročajo inkontinenco.
Oslabljene mišice maternice in medeničnega dna povzročajo inkontinenco. FOTO: iStockphoto

Več porodov povzroča tudi inkontinenco!

Matere, ki večkrat rodijo, imajo krajše porode in manj težav pri samem porodu, saj otroka lažje potisnejo na svet,“ pravi Harperjeva. Na žalost pa se pri tem manjša elastičnost medeničnega dna, kar povzroča druge težave. “Če se otroku mudi na svet, zdravniki težje odlagajo porod. Če so pri tem oslabljene še maternične mišice, lahko pride tudi do zdrsa maternice v nožnico.“

Oslabljene mišice medeničnega dna ali maternice pa so pogosto tudi razlog za inkontinenco. “Trebušna stena z vsakim porodom izgublja prožnost. Posledica tega so lahko hernija oziroma kila ali pa večje tveganje za nastanek volvulusa oziroma zasuka črevesja,“ pravi dr. Harper. Nekateri zdravniki sicer pravijo, da ni vse odvisno le od števila porodov, temveč tudi od starosti nosečnice.

Starejše matere še bolj ogrožene

Iz porodniškega vidika je število porodov manj pomembno kot starost matere v času poroda, predhodni zapleti pri porodih in splošno zdravje matere,“ pravi dr. Lauren Streicher, asistent porodništva in ginekologije na fakulteti za medicino v Chicagu.

Starejše matere so izpostavljene večjemu tveganju, da bodo rodile otroke z genetskimi motnjami, kot je na primer Downov sindrom. Zdravniki pa opozarjajo, da so starejše matere tudi bolj izpostavljene preeklampsiji.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587