Vizita.si
Težave ji povzročajo predvsem bolečine v sklepih, utrujenost in pomanjkanje energije.

Novice

Venus Williams se je poslovila zaradi skrivnostnega sindroma

Ni.J.
01. 09. 2011 09.43
0

Teniška legenda Venus Williams se je poslovila s teniškega turnirja U. S. Open zaradi bolezni, ki povzroča utrujenost in bolečine v sklepih. Zbolela naj bi za avtoimunsko boleznijo, sjogrenovim sindromom.

Težave ji povzročajo predvsem bolečine v sklepih, utrujenost in pomanjkanje energije.
Težave ji povzročajo predvsem bolečine v sklepih, utrujenost in pomanjkanje energije. FOTO: Reuters

"Pred kratkim so mi diagnosticirali sjogrenov sindrom, napredujočo avtoimunsko bolezen, ki vpliva na raven moje energije in povzroča utrujenost ter bolečine v sklepih," je za medije povedala zvezdnica teniških igrišč Venus Williams, ki do sedaj ni vedela, kaj povzroča njene zdravstvene težave, in se je zaradi teh težav morala posloviti od turnirja U. S. Open. "Uživala sem v prvi tekmi in želim si, da bi lahko nadaljevala, a trenutno tega ne zmorem," je še dodala.

Pred tem se je v letošnjem letu morala Williamsova zaradi bolezni posloviti že z dveh turnirjev. Pravi, da je razočarana, a hkrati tudi vesela, da je končno izvedela za svojo diagnozo in se bo sedaj lahko osredotočila na zdravljenje ter se čim prej vrnila na igrišče.

Venus Williams
Venus Williams FOTO: Reuters

Sjogrenov sindrom je kronična bolezen, pri kateri posameznikove celice, ki se borijo proti boleznim, napadejo vlažilne žleze oziroma žleze z zunanjim izločanjem. To so solzne žleze, žleze slinavke, žleze v koži, sluznici dihal in prebavil. Tipični simptomi vključujejo suhost oči in ustne votline, prizadeti so velikokrat tudi nosna votlina, grlo, koža in nožnica. Če bolezen poteka skupaj z revmatičnim obolenjem, se pojavijo tudi bolečine v sklepih in otekanje le-teh, sicer pa znaki bolezni vključujejo povečano utrujenost in povišano telesno temperaturo. Bolniki izkušajo tudi preobčutljivost na svetlobo zaradi izsušenosti oči ter težave s požiranjem suhe hrane, izrazitejšo zobno gnilobo in razbrazdanost ter suhost jezika zaradi pomanjkanja sline. Če so prizadete žleze v velikih dihalnih poteh, se pojavi še suh in dražeč kašelj. Bolezen se devetkrat pogosteje pojavlja pri ženskah, kaj jo povzroča, ni natančno znano.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587