Vizita.si
Prehrana starejših naj vključuje veliko sadja in zelenjave.

Novice

VIDEO: Boleznim se izognite s hrano

Urška Šestan
23. 04. 2012 08.06
0

Diabetes, osteoporoza, povišan holesterol in visok krvni tlak so le nekatere bolezni, ki so pogostejše pri starejših ljudeh in jih je mogoče nadzirati, v nekaterih primerih celo odpraviti z zdravo prehrano.

Prehrana starejših naj vključuje veliko sadja in zelenjave.
Prehrana starejših naj vključuje veliko sadja in zelenjave.FOTO: Thinkstock
Prehrana starejših od 60 let bi morala biti kakovostna, zdrava in uravnotežena, pravijo strokovnjaki, vključevala pa naj bi veliko sadja in zelenjave. Priporočljivo je uživanje več manjših dnevnih obrokov, večerni pa naj bo lahek in zgodnji.

V starosti priporočamo res kakovostne vire, kakovostne beljakovinske vire, tudi ogljikove hidratne vire, sadje in zelenjavo v kombinacijah,“ pravi Mojca G. Blenkuš, dr. med. z Inštituta za varovanje zdravja. Pomembno je tudi, da starejše osebe jedo večkrat na dan in v manjših količinah. “Če imamo na krožniku normalno količino hrane, ki smo jo bili navajeni pojesti prej, jo je treba pozneje nekaj odmakniti.“

Ker debelost pri starejših še hitreje prikliče bolezen, se je priporočljivo odvečnih kilogramov čim prej znebiti, vendar ne z velikim zmanjšanjem vnosa hrane, saj to le oslabi mišice, maščoba pa ostane. “Odpravimo jo predvsem s povečano telesno dejavnostjo, s kontrolo tega, kakšno kakovost hrane uživamo,“ pojasnjuje Mojca G. Blenkuš.

Prehrana starejših naj ne bo mastna, ocvrta ali pražena. Na jedilniku naj bo tudi čim manj sladic, belega kruha in slane hrane. Tisti, ki z leti zgubijo okus, naj si hrano naredijo bolj slastno z začimbami, namesto s soljo, svetuje Blenkuševa.

Starejši naj ne pozabijo niti na zadostne količine tekočine. Ker pa sokovi večinoma vsebujejo veliko sladkorja, je najbolje piti navadno vodo, vsaj liter in pol na dan.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587