Vizita.si
Za mag. Branka Šibanca pacienti pravijo, da je zdravnik s srcem.

Novice

Branko Šibanc – zdravnik s srcem

Eva Doljak
26. 05. 2011 22.35
6

Za POPovega zdravnika leta ste že drugo leto zapored izglasovali mag. Branka Šibanca, infektologa v Splošni bolnišnici Celje. Svojo poklicno kariero je začel pred več kot 20 leti in je zaradi svoje visoke strokovnosti, topline in prijaznosti zelo priljubljen tako med drugimi strokovnjaki kot tudi med pacienti.

Mag. Šibanca smo obiskali na delovnem mestu, na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Splošni bolnišnici Celje.
Mag. Šibanca smo obiskali na delovnem mestu, na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Splošni bolnišnici Celje.FOTO: POP TV
Mag. Branko Šibanc ni le vrhunski strokovnjak na področju infektologije, je tudi topel in pozitiven možakar, ki svoje paciente ob vsakem pregledu zasuje s prijaznostjo in spodbudnimi besedami.
Za mag. Branka Šibanca pacienti pravijo, da je zdravnik s srcem.
Za mag. Branka Šibanca pacienti pravijo, da je zdravnik s srcem. FOTO: Ambrož Šešerko

Skromen kot je, nam je zaupal, da je sicer zaradi naziva popov zdravnik leta polaskan, a bi raje videl, če bi tokrat zmagal kdo drug od kolegov, ki prav tak pridno odgovarjajo na vaša vprašanja. Sicer pa pravi, da je takšen spletni način komuniciranja z zdravnikom vsekakor dobrodošel, če le težave niso preveč zahtevne in ne zahtevajo temeljitega osebnega pregleda. ''Vidim, da je problem pri slovenskih pacientih vzpostaviti kontakt z zdravnikom, da se bojijo svojega zdravnika. Mladi ljudje se bojijo tudi staršev in potem ne upajo sporočiti nečesa staršem ali zdravnikom in se potem obrnejo po pomoč tako anonimno, prek elektronske pošte, in mislim, da je to zaželeno in dobro,'' je povedal mag. Šibanc.

V celjski bolnišnici, kjer dela že več kot 20 let, se ukvarja z zdravljenjem različnih infekcijskih bolezni in vodi Komisijo za zdravila. Skrbi za uvajanje novih zdravil na različna področja medicine in zdravnikom svetuje o rabi antibiotikov, poleg tega vodi tudi strokovna izobraževanja. Vsa ta dolga leta z njim sodeluje tudi specialistka pediatrije mag. Janja Blatnik. ''Magister Šibanc je, poleg tega, da je strokovno izredno močen, tudi kot človek izreden človek in seveda poleg te strokovnosti se njegova toplina čuti. Pripravljen je ljudi poslušati in predvsem jim tudi verjame, verjame njihovim težavam, kar je izredno pomembno. Mislim, da ga zato iščejo. Moram reči, da pa je kljub svoji visoki strokovnosti povsem enostaven in simpatičen človek. In nimajo ga radi samo bolniki, ampak ga imamo radi tudi sodelavci,'' je o dolgoletnem kolegu povedala mag. Blatnik. Ne glede na to, s kako zahtevnimi primeri se srečuje in ne glede na to, koliko dela ima, vedno zna nasmejati in spraviti v dobro voljo tako paciente kot tudi kolege zdravnike in medicinske sestre. ''Vsi ga cenimo kot velikega strokovnjaka in tako ga tudi jaz osebno vidim kot zelo toplega in prijaznega človeka,'' nam je zaupala medicinska sestra Tatjana Dvoršak.

Tudi njegovi sodelavci ga zelo cenijo. Mag. Janja Blatnik pravi, da ni le vrhunski strokovnjak, temveč tudi izredno topel in preprost človek.
Tudi njegovi sodelavci ga zelo cenijo. Mag. Janja Blatnik pravi, da ni le vrhunski strokovnjak, temveč tudi izredno topel in preprost človek. FOTO: Ambrož Šešerko

Nanj se obračajo bolniki iz vse Slovenije, njegova ambulanta je vedno polna. Med pacienti, ki jim je pomagal tako s svojim znanjem in izkušnjami kot tudi s toplimi besedami, sta tudi Marijana Šoba in Nathali Eremita. ''Skorajda nimam besede, da bi ga lahko pohvalila. Je enkraten, človeški, zna prisluhniti. On ima nas bolnike nenehno pod nadzorom in k njemu se lahko zatečemo kadarkoli,'' pove Marjana, Nathali pa doda: ''On je res zdravnik s srcem, je res takšen prijateljski.''

Sicer pa mag. Šibanc kljub številnim obveznostim najde čas tudi za Društvo bolnikov z boreliozo, kateremu predseduje že 10 let. Njegov dolgoletni sodelavec v društvu Dušan Jarh pravi, da je njegova gonilna sila: ''Mi smo ta prva srečanja, ki jih je organiziral, imenovali kar skupinska terapija, ker ljudje tam pridejo res v stik s človekom.'' Poleg vseh teh obveznosti pa najde še čas za to, da odgovarja na vaša vprašanja in vam pomaga s svojim strokovnim znanjem ter izkušnjami. Prav zato ni nenavadno, da je mag. Branko Šibanc že drugo leto zapored osvojil naziv POPov zdravnik leta.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587