Vizita.si
Sončenje

Novice

VIDEO: Katere kreme za sončenje so res kakovostne?

Alenka Mirt Iskra
26. 06. 2010 20.24
0

Pri pravilni zaščiti pred soncem so zelo pomembne kreme za sončenje. Zveza potrošnikov Slovenije je objavila rezultate 15 testiranih zaščitnih krem za otroke in ugotovila, da so testirani izdelki primerni za uporabo.

Na sonce le z zaščitnimi kremami
Na sonce le z zaščitnimi kremamiFOTO: iStockphoto
Ena izmed krem je izpolnila vsa stroga merila, sicer pa so vse kreme, ki jih imamo na tržišču, visoko kakovostne. Prvič so testirali tudi eno izmed slovenskih krem za sončenje, ki je dobila visoko oceno. Iz embalaže krem sicer težko ugotovimo, ali je krema kakovostna.

Boštjan Okoren iz Zveze potrošnikov Slovenije pravi: ''Na splošno so uveljavljene znamke sončnih krem kakovostne, nikar pa ne kupujte krem ali sredstev za sončenje, ki vam jih argresivno ponujajo. Odločite se za tiste znamke, s katerimi ste bili v preteklih letih zadovoljni.“

Pri testiranju se je izkazalo, da so dobre tudi cenejše kreme, ki imajo nekajkrat nižjo ceno od drugih. ''V zadnjih letih se je izkazalo, da so lahko dobre tudi cenejše kreme trgovskih znamk in drogerij, kar je bilo za mnoge presenetljivo.“

Otroci do prvega leta na sonce sploh ne smejo iti, so odločni dermatologi. Po prvem letu gredo lahko na sonce primerno zaščiteni, s klobučkom in namazani s kremo za sončenje, faktorja med 25 in 30. Pomembno je, da otroka večkrat namažemo. ''Vendar pa pri otrocih velja, da med 11.00 in 16.30 niso na soncu, to je ključno,“ pravi dermatologinja Mirjam Rogl Butina.

Sončenje
Sončenje FOTO: iStockphoto

Na trgu so tudi majice, ki naj ne bi prepuščale sončnih žarkov. A bodite previdni, saj je med njimi veliko ponaredkov. ''Če jih oblečemo v bombažne majčke, je bolje, da so pisane, temne, gosto tkane. Vedeti pa moramo, da mokre precej manj ščitijo pred soncem,“ je še povedala dermatologinja.

In še to v vednost: najboljše so tiste kreme, ki po nanosu pustijo belkasto sled na koži. To je estetsko morda moteče, a zaščita pri teh kremah je največja. Ne pokvarite si dopusta z opeklinami, zaščitite se! 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587