Vizita.si
image (28)

Novice

VIDEO: Med operacijo možganov igral na violino!

E.T.
19. 03. 2010 14.04
2

Obetaven violinist je moral končati glasbeno kariero, ker se mu je desna roka nenadzorovano tresla. Ker mu zdravila niso pomagala, so se kirurgi odločili za možgansko operacijo, med katero je bil Roger buden in je celo igral violino!

Roger Frisch je dolga leta igral v priznanem ameriškem orkestru in je nadvse oboževal zvoke, ki jih je izvabljal iz svoje violine. Nato pa mu je glasbene načrte prekrižala nenavadna težava – desna roka se mu je začela nenadzorovano tresti, a le takrat, ko je z njo prijel violinsko palico in začel igrati na svoj instrument.

Zdravniki pravijo, da za takšno tresavico trpi skoraj 10 milijonov Američanov in da jo najverjetneje povzroča moteno delovanje tistega dela možganov, ki skrbi za gibanje. Ker možgani telesu pošiljajo napačne, motene signale, se najpogosteje v rokah ali nogah pojavlja tresenje, ki ga posameznik ni zmožen nadzorovati. Motnjo skušajo zdravniki najprej pozdraviti z ustreznimi zdravili in terapijami, vendar tovrstno zdravljenje Rogerju ni pomagalo. Tresenje je tako bilo vedno močnejše in po dveh letih je bil prisliljen zaključiti glasbeno kariero.

Ker pa se ni bil pripravljen odpovedati svoji veliki ljubezni – glasbi, se je odločil za možgansko operacijo, med katero je bil pri zavesti in je igral violino! Zdravniki so namreč morali videti, v katerem možganskem delu prihaja do motenih signalov, nato pa so v prizadeti del namestili majhni elektrodi, ki oddajata električne impulze in tako stimulirata možgane, da spet pravilno delujejo. ''Medtem ko so mi možgane uspavali z lokalno anestezijo in me operirali, so mi v roke dali violino in mi rekli, naj igram. Takoj ko so mi v možgane namestili drugo eletrodo, se je moje igranje drastično izboljšalo. Spominjam se, da so moji glasbi ploskali vsi prisotni v operacijski dvorani,'' se nenavadne operacije spominja Američan. ''Odstotek ozdravitev v primeru, da je naprava pravilno nameščena v možgane, je izredno visok. Še posebej v zadnjih nekaj letih so se dosežki na tem področju izboljšali,'' pove zdravnik Kendall Tagliati, ki je operiral Rogerja.

Tudi Rogerjevo stanje se je zaradi operativnega posega izboljšalo, a tresenje ni povsem izginilo in verjetno bo moral z manjšo tresavico živeti vse življenje. Kljub temu je trdno odločen, da bo znova igral in da se ne bo odrekel svojim glasbenim sanjam.

Nekoliko več sreče z enako operacijo pa je imel še en glasbenik, kitarist Eddie Adcock, kajti po operaciji, med katero je bil tudi on buden in je igral na bendžo, je tresenje rok popolnoma izginilo. In zelo kmalu po tem neverjetnem posegu se je svoji ženi, prav tako glasbenici, pridružil na odru ter spet zaigral kot nekoč.

Posnetek možganske operacije Eddie Adcocka, ki je preživel podobno operacijo, le da je igral na bendžo, pa si lahko ogledate v zgornjem videu!

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587