Vizita.si
Srce dodatno bremenijo alkohol, kajenje in visok holesterol, bolni pa so vse mlajši.

Bolezni

VIDEO: Na srce je treba misliti, ko je še zdravo

A. M. I.
26. 09. 2009 22.08
1

Od vseh organov moramo najbolj skrbeti za svoje srce, ki v enem letu naredi kar 35 milijonov udarcev. V Sloveniji so bolezni srca in ožilja še vedno na prvem mestu smrtnosti, največ škode pa naredi neprimerna prehrana.

V Sloveniji so bolezni srca in ožilja še vedno na prvem mestu smrtnosti.
V Sloveniji so bolezni srca in ožilja še vedno na prvem mestu smrtnosti.FOTO: iStockphoto
Srce dodatno bremenijo alkohol, kajenje in visok holesterol, bolni pa so vse mlajši.
Srce dodatno bremenijo alkohol, kajenje in visok holesterol, bolni pa so vse mlajši. FOTO: iStockphoto

Pri nas ima kar 70 odstotkov ljudi prekomerno telesno težo, 23 odstotkov pa je predebelih. Za preventivo skrbi Društvo za srce, kjer neumorno dela tudi 88-letni upokojeni zdravnik Boris Cibic, ki je duša društva in zdravnik s srcem na pravem mestu. Vprašanja bolnikov na društvo kar dežujejo, sam pa pravi, da nanje vedno odgovarja z žarom. Zaveda se, da imajo zdravniki premalo časa za bolnike. Vsem svetuje, naj se zdravo prehranjujejo in veliko gibajo, tako kot to počne sam: "Pri teh mojih letih sem še zdrav in ne jemljem nobenega zdravila. Nekaj sicer na račun genov, malo pa sem tudi sam prispeval tem genom, torej jih nisem uničeval."

Srce dodatno bremenijo kajenje, alkohol in visok holesterol, bolni pa so vse mlajši. Predsednik Društva za srce dr. Matija Cevc pravi: "Bistveno je, da na srce mislimo takrat, ko še ni težav. To pa je seveda težko, ker se ljudje nismo navajeni nečemu odreči, če nič ne boli." Ko pa zaboli, je velikokrat že prepozno, zato ni odveč pomisliti na srce, ki v letu dni prečrpa za Blejsko jezero krvi.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587