Vizita.si
vnetje oči

Okulist

VIDEO: Za vedno se znebite leč in očal!

Katja Benčina
01. 03. 2012 15.34
77

Številni ljudje so obsojeni na vsakodnevno vstavljanje leč in na očala. Čeprav to kmalu postane dnevna rutina, pa si mnogi kljub vsemu želijo, da bi se zjutraj zbudili s popolnim vidom. Če ste med njimi tudi vi, se prijavite na Vizitino nagradno igro Popoln vid.

Želite osvojiti lasersko odstranjevanje dioptrije? Potem izpolnite prijavnico in morda boste prav vi srečnež, ki ga bomo pospremili v kliniko Svjetlost v Zagreb.
Želite osvojiti lasersko odstranjevanje dioptrije? Potem izpolnite prijavnico in morda boste prav vi srečnež, ki ga bomo pospremili v kliniko Svjetlost v Zagreb.FOTO: Aljoša Kravanja
Na spletni strani Vizita.si smo začeli zbirati prijave na nagradno akcijo Popoln vid, kjer bomo enemu izmed bralcev podarili lasersko operacijo oči in mu tako omogočili, da bo za vedno opustil leče in očala. Zmagovalca nagradne akcije bomo pospremili v največjo in najsodobnejšo kliniko na jugovzhodnem delu Evrope Kliniko Svjetlost v Zagrebu, kjer bo priznana oftalmologinja dr. Maja Bohač izvedla operacijo. Kako operacija poteka, si lahko pogledate v zgornjem videu.
''Nagrajenec bo prejel lasersko operacijo oči, ki ste si jo ogledali v naši kliniki. Ta se imenuje LASIK in se izvaja pri ljudeh, ki želijo odpraviti dioptrijo -10 do +5 in astigmaitzem -6 do +6' ,'' pojasni oftalmologinja dr. Maja Bohač in doda, da so za lasersko operacijo oči primerni vsi, ki so starejši od 18 let in imajo leto dni stabilno dioptrijo (povečanje dioptrije je manjše od 0,5 dioptrije).
''Nagrajenec bo prejel lasersko operacijo oči, ki ste si jo ogledali v naši kliniki. Ta se imenuje lasik in se izvaja pri ljudeh, ki ne vidijo dobro na daleč. Odpravimo lahko dioptrijo vse do -10 in do + 6,'' pojasni oftalmologinja dr. Maja Bohač.
''Nagrajenec bo prejel lasersko operacijo oči, ki ste si jo ogledali v naši kliniki. Ta se imenuje lasik in se izvaja pri ljudeh, ki ne vidijo dobro na daleč. Odpravimo lahko dioptrijo vse do -10 in do + 6,'' pojasni oftalmologinja dr. Maja Bohač. FOTO: Aljoša Kravanja

Je operacija varna?

Uspešnost laserske operacije oči je več kot 95-odstotna, pri čemer v nobenem primeru ne morete izgubiti vida ali se vaš vid ne more poslabšati. ''Zapleti so izjemno redki in noben od njih ne more privesti do slepote ali do kakšnih drugih resnih težav z očesom. Z današnjo tehnologijo pride do težav le pri enemu na milijon pacientov, poleg tega te lahko z dodatno operacijo odstranimo,'' pojasni dr. Maja Bohač. Da tehnologiji zaupajo tudi v Kliniki Svjetlost, so dokazali tako, da so oftalmologi tudi sami prestali ta poseg. ''V kliniki Svjetlost ni nikogar, ki bi še nosil očala ali leče. Najprej si je pred štirimi leti dioptrijo odpravil prof. dr. sc. Nikica Gabrić, ko je kupoval novi laser, pred letom in pol pa sem operacijo prestala tudi sama. Imela sem dioptrijo minus ena in pol na eno oko in sem se zanjo odločila, ker me je motila, ker mi je bilo težko nositi leče in ker me je zanimalo, kako se moji pacienti počutijo pod laserjem. Sedaj jim lažje povem, da postopek ne boli, in bolje razumem, kaj se med operacijo dogaja.''

Je laserska operacija oči boleča?

Pred lasersko operacijo oči pacient prejme anestetične kapljice, ki preprečujejo, da bi med operacijo čutil kakršne koli bolečine. ''Anestezija je izključno kapljična, kar pomeni, da ni nikakršnih injekcij, zbadanja ali spanja. Pol ure po posegu gre pacient domov, ves postopek pa je popolnoma neboleč,'' pove dr. Bohačeva. Poseg traja le pet minut na enem očesu, pacient pa po nekaj dneh že popolnoma okreva. Prvi dan je potrebno mirovanje, drugi dan pa se že lahko počasi vrne k svojim vsakodnevnim obveznostim. ''Operacija je pri veliki večini pacientov doživljenjska. Pacient bo dobro videl do visoke starosti, ko se bodo lahko pojavile druge težave, kot so mrena, težave v cirkulaciji ali kaj drugega.''

Pred lasersko operacijo oči prejmete anestetične kapljice, ki omogočajo, da je poseg povsem neboleč.
Pred lasersko operacijo oči prejmete anestetične kapljice, ki omogočajo, da je poseg povsem neboleč.FOTO: Aljoša Kravanja

Kako deluje laser?

Pri metodi LASIK laserski snop preoblikuje roženico. ''Laser na oko ustvari kemijsko reakcijo in odstranjuje vezi med kolenskimi vlakni, iz katerih je sestavljen naš sprednji del očesa oziroma roženica, zaradi česar privede do stanjšanja roženice. Te spremembe se merijo v mikronih in za eno dioptrijo se roženica stanjša za 10 do 13 mikronov, kar pa je tako malo, da s prostim očesom ali z navadnim mikroskopom spremembe ne zaznamo. Vidimo jo šele z elektronskim mikroskopom.'' Tako se ukrivljenost roženice spremeni in vid se izboljša.

Če ste se tudi vi naveličali očal in leč in bi se radi zjutraj zbudili s popolnim vidom, potem se prijavite na našo nagradno akcijo in morda boste prav vi srečnež, ki ga bomo odpeljali v eno največjih očesnih klinik v jugovzhodni Evropi kliniko Svjetlost na lasersko odstranjevanje dioptrije.

Vsi, ki si ste se že odločili da poseg opravite že zdaj, pa lahko na Facebook profilu »OkulistCeneje™- Klinika Svjetlost SLO« odgovorite na vprašanje, koliko operacij mislite, da so v Kliniki Svjetlost že opravili v zadnjih treh letih in tako osvojite BREZPLAČEN PREGLED.

Oko
Oko FOTO: iStockphoto

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602