Vizita.si
Je vino res eliksir zdravja? Da, vendar le v zmernih količinah. Ženska tako lahko na dan spije deciliter vina, moški pa dva.

Novice

Vino - eliksir zdravja?

K. B.
09. 03. 2010 14.00
0

Strokovnjaki vsak dan odkrivajo nove zdravilne učinke žlahtne kapljice in ugotavljajo, da vam primerna količina vina lahko prinese zdravje. V zadnji raziskavi so ugotovili, da celo pomaga pri vzdrževanju teže. In kakšni so še drugi zdravilni učinki vina?

Je vino res eliksir zdravja? Da, vendar le v zmernih količinah. Ženska tako lahko na dan spije deciliter vina, moški pa dva.
Je vino res eliksir zdravja? Da, vendar le v zmernih količinah. Ženska tako lahko na dan spije deciliter vina, moški pa dva.FOTO: iStockphoto

Zagotovo je dobra novica, da je ena najbolj priljubljenih pijač evropske in mediteranske kulture ne samo prijetnega okusa, ampak tudi izjemno zdrava. Seveda pa, tako kot pri vsaki drugi stvari, v pravi meri.

Z vinom do vitkosti

Zadnja raziskava je pokazala, da ženske, ki na dan spijejo kozarček vina, počasneje pridobijo nadležne kilograme, kot tiste, ki pijejo manj. Počasneje predvsem pridobivajo kilograme okrog pasu. Alkohol namreč organizem pripravi do tega, da prične hitreje kuriti kalorije. Res pa je, da ima več kot kozarec vina na dan ravno nasproten učinek.

Vino za zdravo srce in možgane

Vino varuje vaš spomin. Znanstveno je dokazano, da so ženske, ki dnevno spijejo kozarec vina, bolj bistre in imajo boljši spomin. Ne le to, ker vino preprečuje nastajanje strdkov, varuje tudi srce in ožilje. Poleg tega dvigne raven HDL dobrega holesterola, ki preprečuje mašenje arterij.

Vino krepi imunski sistem

Britanska raziskava je pokazala, da kozarec vina na dan zmanjša možnosti, da bi se okužili z bakterijo Heliobacter pylori, ki povzroča gastritis ali vnetje želodčne slinavke. Španska raziskava pa kaže, da vino ublaži težave pri zastrupitvi s hrano.

Za bolj čvrste kosti

Ženske, ki vsakodnevno zaužijejo kozarec vina, imajo večjo kostno gostoto. Alkohol v zmernih količinah namreč povečuje raven estrogena, ki varuje čvrstost kosti. Raziskava je tako pokazala, da imajo starejše ženske, ki so redno pile vino, bolj čvrste kosti kot tiste, ki ga niso.

Že grški zdravnik in utemeljitelj znanstvene medicine Hipokrat je rekel: "Vino je lahko za človeka čudovito in primerno, s predpostavko, da ga pri dobrem in slabem zdravju uživamo preudarno in zmerno ter da ga uskladimo s posameznikom.'' Zato se zmernosti zagotovo držite!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587