Vizita.si
Priporočjiva količina vina pri odraslem človeku je le en kozarec na dan.

Bolezni

Vino povečuje tveganje za pojav raka ustne votline

S.C.
09. 02. 2012 07.53
2

Čeprav je vino med vsemi alkoholnimi pijačami v zmernih količinah še najbolj priporočljivo, je nedavna študija pokazala, da samo dva kozarca vina na dan povečata tveganje za pojav raka ustne votline.

Priporočjiva količina vina pri odraslem človeku je le en kozarec na dan.
Priporočjiva količina vina pri odraslem človeku je le en kozarec na dan.FOTO: iStockphoto

Znanstveniki iz britanskega centra za raziskave rakavih obolenj so skozi obsežno študijo odkrili, da naj bi uživanje dveh kozarcev vina na dan povečalo tveganje za pojav raka ustne votline. Vzrok se skriva v preoblikovanju etanola v acetaldehid, ki škoduje zdravim DNK-celicam. Do procesa preoblikovanja pride, če vsakodnevno uživamo alkoholne pijače, acetaldehid pa je kar desetkrat bolj škodljiv od etanola.

Ne tvegajte, da zbolite za rakom ustne votline.
Ne tvegajte, da zbolite za rakom ustne votline. FOTO: iStockphoto

Acetaldehid se uporablja predvsem kot vmesni produkt v kemični industriji kot sestavina barv, parfumov in barvil, gume, papirja, pri konzerviranju sadja in rib ter kot aroma želatine. V človeškem telesu acetaldehid nastane kot vmesni proizvod v razgradnji etanola z alkoholom in je odgovoren za jutranjega mačka. Nastane tudi pri izgorevanju tobaka in nato iz tobačnega dima prehaja skozi pljuča v kri.

V omejenih količinah, torej največ en deciliter dnevno ob obroku, je vino lahko celo zdravju koristno, pravzaprav ima med alkoholnimi pijačami še največ pozitivnih učinkov na človeško telo, saj naj bi pomagalo pri prebavi ter pri ohranjanju zdravega srca in ožilja. Žal pa več kot petina odraslih vsak dan prekorači priporočljivo mero, kar podvoji tveganje tudi za povišan krvni tlak, ki lahko povzroči srčni napad, poleg raka ustne votline pa tudi raka grla, dojk in črevesja.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587