Vizita.si
Vitamin D pridobimo v kvasu, ribjem olju, jajčnem rumenjaku, mleku, nastaja pa tudi v koži pri izpostavljenosti sončnim žarkom.

Novice

Pomanjkanje vitamina D povzroča raka debelega črevesa

Ni.J.
25. 01. 2010 10.39
0

Na podlagi nove raziskave so znanstveniki ugotovili, da je količina vitamina D v organizmu povezana z obolevanjem za rakom debelega črevesa in rakom danke.

Vitamin D pridobimo v kvasu, ribjem olju, jajčnem rumenjaku, mleku, nastaja pa tudi v koži pri izpostavljenosti sončnim žarkom.
Vitamin D pridobimo v kvasu, ribjem olju, jajčnem rumenjaku, mleku, nastaja pa tudi v koži pri izpostavljenosti sončnim žarkom.FOTO: iStockphoto
Najnovejše raziskave, ki jih je opravila agencija za raziskave raka v Lyonu, so pokazale, da posamezniki, ki se nahajajo v zgornji petini oseb z največ vitamina D v organizmu, 40 odstotkov redkeje obolevajo za rakom danke in debelega črevesa.

Glavna vloga vitamina D, ki ga organizem dobiva s sončnimi žarki ali preko hrane, je ohranjanje kalcija v celicah in kosteh. Ta vitamin pa naj bi igral pomembno vlogo tudi pri preprečevanju raka, saj zmanjšuje razvoj krvnih žil, ki preskrbujejo s krvjo rakavo tkivo ter uravnava rast in umrljivost celic.

Raziskavo so opravili na 520 tisoč prostovoljcih iz desetih evropskih držav. Mazda Jenab, ki je vodil raziskavo, je podatke o prehrani in življenjskem stilu prostovoljcev zbiral na podlagi vprašalnikov, meril pa jim je tudi količino vitamina D v organizmu. Prostovoljce je nato razdelil na petine, med katerimi je zgornja petina vsebovala največ vitamina D, spodnja pa najmanj.

Prevelika teža, kajenje, sedeči način življenja, alkohol in pretirano uživanje rdečega mesa so eni glavnih vzrokov za nastanek raka debelega črevesa in danke.
Prevelika teža, kajenje, sedeči način življenja, alkohol in pretirano uživanje rdečega mesa so eni glavnih vzrokov za nastanek raka debelega črevesa in danke. FOTO: iStockphoto

Ugotovitve raziskave

- Posamezniki v spodnji petini po vsebnosti vitamina D v organizmu so pogosteje obolevali za kolorektalnim rakom kot posamezniki v zgornji petini. Enak trend velja tudi pri obolevanju za rakom debelega črevesa.

- V primerjavi z osebami s srednjimi vrednostmi vitamina D, so osebe v najnižji petini še vedno v 32 odstotkih pogosteje obolevale za rakom.

- Večje količine vitamina D so povezali z manjšim tveganjem za obolevanjem za rakom debelega črevesa.

Znanstveniki pa opozarjajo, da so potrebne še dodatne raziskave, da bi lahko ugotovili, če obstajajo možni neželeni učinki jemanja vitamina D kot dodatka k prehrani. Raziskati pa morajo tudi, ali je bolj učinkovito uživanje vitamina D v obliki tablet ali z uravnavanjem prehrane in rednim izpostavljanjem sončnim žarkom.

Vitamin D (kalciferol) je zadolžen za absorpcijo kalcija in fosforja v prebavilih, s čimer posredno uravnava rast in popravlja kosti, zato pomanjkanje vitamina D vodi v rahitis, tj. napako pri razvoju kosti. Vitamin D pridobimo v kvasu, ribjem olju, jajčnem rumenjaku, mleku, nastaja pa tudi v koži pri izpostavljenosti sončnim žarkom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587