Vizita.si
Trebuh

Zdravje

Živila, ki topijo maščobe

Ni.J.
08. 04. 2010 15.10
0

Ne morete izgubiti odvečnih kilogramov, ker preveč radi jeste? Poskusite shujšati z uživanjem živil, ki topijo maščobe in dlje časa dajejo občutek sitosti! Vas zanima, katera živila so to?

Shujšajte s pomočjo hrane, ki topi maščobe.
Shujšajte s pomočjo hrane, ki topi maščobe.FOTO: iStockphoto

Ste kar naprej lačni in se ne morete upreti hrani? Čas je, da namesto po piškotih in mastnih prigrizkih sežete po živilih, ki vam bodo pomagala znebiti se odvečnih kilogramov!

1. Jajca

Jajce je bogato s proteini, ki dajejo občutek sitosti.
Jajce je bogato s proteini, ki dajejo občutek sitosti.FOTO: iStockphoto

Jajce v povprečju vsebuje 78 kalorij. Poleg tega, da je jajce pravi koncentrat hranilnih snovi, je to živilo tudi bogato z beljakovinami, ki dajejo občutek sitosti. Jajce bo zavrlo vaš apetit do te mere, da boste v enem dnevu zagotovo zaužili tudi do 330 kalorij manj. In še en nasvet – namesto ocvrtih jajc uživajte raje kuhana.

2. Temna čokolada

Temna čokolada upočasnjuje prebavo in daljša občutek sitosti.
Temna čokolada upočasnjuje prebavo in daljša občutek sitosti. FOTO: iStockphoto

30 gramov temne čokolade vsebuje približno 170 kalorij. Pojejte košček temne čokolade, pri naslednjem obroku pa boste zaradi tega pojedli manj. To je namreč zadnja ugotovitev kopenhagenskih raziskovalcev. In zakaj? Sestavine, ki se nahajajo v temni čokoladi, naj bi upočasnjevale prebavo in zato dajale večji občutek sitosti. Košček temne čokolade pa bo potešil tudi vašo željo po sladki, slani ali mastni hrani.

3. Pinije

15 gramov pinij (okoli 84 jedrc) ima približno 95 kalorij. Korejska raziskava je pokazala, da pinije vsebujejo zdrave maščobne kisline, ki ščitijo srce, dvignejo raven hormonov sitosti in tako zmanjšujejo občutek lakote. Iste maščobne kisline pa hkrati tudi preprečujejo kopičenje maščob na predelu trebuha.

4. Sir

30 gramov sira vsebuje 76 kalorij. Posezite po kozjem ali feta siru, ki sta nasičena s konjugirano linolensko kislino (CLA). To je posebna vrsta omega-6 maščobnih kislin, ki pomagajo pri izgorevanju maščob, zmanjšujejo kopičenje maščobnih zalog in povečujejo čisto mišično maso. CLA namreč vpliva na dva pomembna encima, ki vplivata na razgradnjo maščob v celicah in v krvi, te nastale maščobne kisline nato prek krvnega obtoka preidejo v mišične celice, kjer izgorijo v energijo. Poleg tega pa je CLA tudi učinkovit antioksidant.

Feta sir je bogat vir konjugiranje linolenske kisline, ki manjša kopičenje maščobnih zalog in povečuje mišično maso.
Feta sir je bogat vir konjugiranje linolenske kisline, ki manjša kopičenje maščobnih zalog in povečuje mišično maso.FOTO: Reuters
5. Posneto mleko

S skodelico posnetega mleka (200 mililitrov) boste zaužili približno 86 kalorij. Večina ljudi misli, da je mleko zgolj za otroke, a je koristno tudi za odrasle. Mlečni proteini (sirotka in kazein) dajejo občutek sitosti, poleg tega pa je mleko tudi vir CLA.

6. Pomaranče

Pomaranča povprečne velikosti vsebuje 59 kalorij. Pomaranče spadajo med najbolj zadovoljujoče sadeže. Na seznamu 38 najbolj nasitnih živil, ki so ga naredili avstralski raziskovalci, namreč zasedajo najvišje mesto med sadeži. Poleg tega so pomaranče bogat vir vlaknin, ki pomagajo pri izgorevanju maščob.

Pomaranča – kraljica med sadeži!
Pomaranča – kraljica med sadeži!FOTO: iStockphoto

7. Krompir

Povprečno velik krompir vsebuje 161 kalorij. Živila, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, imajo običajno slab sloves, toda krompir pravzaprav ni nezdrav. Spada namreč v sam vrh najbolj nasitnih živil, škrob, ki se nahaja v njem, pa pomaga pri izgorevanju maščob. Vedite pa le, da so to lastnosti kuhanega in ne ocvrtega ali na maščobi pečenega krompirja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587