Vizita.si
image (28)

Novice

Voditeljici bodo odstranili obe dojki

Ni.J.
06. 12. 2011 10.11
12

Televizijska voditeljica Guiliana Rancic, ki so ji oktobra letos diagnosticirali raka dojke, je javno spregovorila o tem, da bo morala prestati dvojno mastektomijo, torej da ji bodo odstranili obe dojki.

Voditeljica oddaje E!News Giuliana Rancic je med intervjujem za The Today Show odkrito spregovorila o svoji odločitvi v zvezi z zdravljenjem raka dojke, ki nikakor ni bila enostavna. Odločila se je namreč za odstranitev obeh dojk.

36-letnici so oktobra diagnosticirali raka dojke. Takrat je morala najprej prestati dvojno lumpektomijo, med katero so ji iz obeh dojk odstranili rakave tvorbe in limfne vozliče. Ker zdravnikom ni uspelo odstraniti vsega rakavega tkiva, voditeljica ni imela na razpolago drugega, kakor da se odloči za odstranitev obeh dojk.

"Na razpolago je imela dve možnosti – ali se odloči za ponovno lumpektomijo, za katero ni bilo nobenega zagotovila, da bo popolnoma uspešna, ali pa se odloči za skrajno možnost, odstranitev obeh dojk," je povedal Giulianin mož Bill.

Kot pravi Giuliana, je njena želja po otrocih igrala veliko vlogo pri odločanju, saj bi v nasprotnem primeru, če bi se odločila za lumpektomijo, morala prestati še obsevanje in od dve do pet let jemati zdravila, ki zavirajo proizvodnjo estrogena, zaradi česar bi prešla v obdobje menopavze. "Če sem odkrita, sem se odločila za kakovostno življenje, ne pa življenje v strahu. Če bi se rak povrnil, bi lahko izbruhnil v agresivnejši obliki, meni pa se zdi pomembnejše to, da se pred rakom zaščitim." Z dvojno mastektomijo bo njeno tveganje za povrnitev raka namreč upadlo na manj kot odstotek, sicer pa bi bila izpostavljena od 20- do 40-odstotnemu tveganju za povrnitev raka dojke.

"Bill mi je rekel, da si me želi ob sebi vsaj še naslednjih 50 let in da mu je prav malo mar, če imam dojki ali ju nimam. Želel si je le, da ozdravim," še razlaga Giuliana in dodaja: "Bill mi je ves čas stal tesno ob strani. V ves postopek zdravljenja je vpeljal nekaj humorja in me ves čas opominjal, kdo in kakšna sva midva kot par. Vsa izkušnja naju je okrepila in nikakor ne bi bila bolj pomirjena glede svoje odločitve. Sicer pride kakšen večer, ko se zlomim in zjočem, na splošno pa se počutim v redu."

Glede celotnega stanja je Bill zelo optimističen. "Osredotočen sem na to, da bo vse dobro. Do božiča bo vsega konec, zatem pa se ne bova več ozirala nazaj," pravi.

Prejšnji mesec se je Giuliana vrnila na delo, kot pravi, pa je veliko opore našla v svoji notranji moči in podpori oboževalcev. "Dobro sem. Imam dobre in slabe dneve, a sem v redu," je takrat povedala za Parade magazine. "Sem izjemno optimistična in srečna, da so mi bolezen odkrili dovolj zgodaj. Mislim, da je to resnično najpomembnejše pri vsem. Zgodnje odkritje bolezni je zelo pomembno."

Giuliani so tumorje odkrili v zgodnji fazi, in sicer med mamografijo, ki ji jo je med IVF-postopkom oploditve priporočal zdravnik. Z možem Billom sta se namreč dolgo, od leta 2007, trudila spočeti otroka po naravni poti, a jima to nikakor ni uspelo. Takrat je zdravnik Giuliani najprej predlagal, naj se zredi za nekaj kilogramov in s tem poveča možnost zanositve. Do leta 2010 se je zredila za nekaj več kot dva kilograma, ker to ni zadostovalo, je zdravnik marca 2010 predlagal še umetno metodo oploditve IVF. Giuliani je spomladi letos uspelo zanositi, a je na žalost v osmem tednu nosečnosti naravno splavila. Par se je sedaj odločil, da bo z načrtovanjem družine nekoliko počakal, vsaj dokler Giuliana popolnoma ne okreva.

 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587