Vizita.si
Ker 90 odstotkov okusa tvori vonj in le deset odstotkov okusa zaznavamo z jezikom, imajo osebe, ki imajo težave z vonjem tudi težave z okusom.

Novice

Vrgel ga je iz lokala in mu povzročil trojni zlom lobanje in čeljusti

Ni.J.
27. 03. 2011 20.32
0

Ian Ronald Drummond je potem, ko ga je varnostnik dobesedno vrgel iz nekega halifaškega lokala na pločnik, utrpel trojni zlom lobanje in zlom čeljusti, izgubil pa je tudi občutek za vonj in okus.

Drummondu je varnostnik povzročil trojni zlom lobanje in zlom čeljusti, zaradi poškodb možganov pa je izgubil tudi vonj in okus. (fotografija je simbolična)
Drummondu je varnostnik povzročil trojni zlom lobanje in zlom čeljusti, zaradi poškodb možganov pa je izgubil tudi vonj in okus. (fotografija je simbolična) FOTO: iStockphoto
23-letnega Iana Ronalda Drummonda je varnostnik, kljub temu, da je bil povsem umirjen in ni povzročal težav, vrgel iz halifaškega lokala z glavo naprej naravnost v pločnik, zaradi česar je utrpel hude poškodbe glave. Posledica poškodb naj bi bila tudi izguba vonja in okusa, zaradi česar 23-letnik lokal sedaj toži, pravi Drummondov odvetnik Wayne Bacchus.

Če nekdo izgubi občutek za vonj in okus, to lahko močno ogroža njegovo varnost,“ trdi Bacchus. “Vonj in okus nas opozarjata na nevarnosti, moja stranka pa se zaradi nesreče ne more več zanašati na svoje občutke in instinkt.“

Umirjenega Drummonda naj bi tistega večera dva varnostnika pospremila do izhoda, nakar se je približal tretji varnostnik, Jonathan Lawrence Briggs, in Drummonda dobesedno prijel in vrgel z glavo naprej naravnost na pločnik. Drummond je zaradi trojnega zloma lobanje, možganskih poškodb in zloma čeljusti izgubil občutka za vonj in okus, na pločniku pa je obležal do prihoda rešilca.

23-letnik trdi, da je vonj in okus izgubil zaradi poškodb, številni strokovnjaki pa njegovo trditev potrjujejo, saj naj bi bila to dokaj pogosta posledica tovrstnih travmatskih poškodb možganov. “Izguba vonja ni redek pojav po poškodbi lobanje in možganov,“ razlaga dr. Robert Stern iz centra za proučevanje travmatske encefalopatije na bostonski univerzi School of Medicine. “Obstajajo najrazličnejši tipi poškodb in stanj, ki lahko povzročijo izgubo vonja. Večinoma gre za posledico poškodbo olfaktornega oziroma vohalnega živca.“

Poškodba olfaktornega živca povzroči izgubo vonja

Olfaktorni živec se nahaja med spodnjim delom možganov in lobanjo. Tanka živčna vlakna potekajo skozi ozke luknjice v lobanji do nosu in prenašajo informacije o vonju iz nosne sluznice v možgane. Poškodba glave lahko povzroči spremembo lege možganov, če pride do tega pa se živčna vlakna lahko stisnejo, poškodujejo ali potrgajo. Do tega pa lahko pride že pri manjši poškodbi glave, ne nujno obsežni. Tovrstne poškodbe povzročijo poslabšanje občutka vonja, ki se z leti še stopnjuje ali pa popolno izgubo le-tega.

Ker 90 odstotkov okusa tvori vonj in le deset odstotkov okusa zaznavamo z jezikom, imajo osebe, ki imajo težave z vonjem tudi težave z okusom. “Izguba vonja je pogosta pri osebah, ki se poškodujejo v prometnih nesrečah ali utrpijo udarec v glavo,“ pojasnjuje čikaški nevrolog dr. Alan Hirsch in dodaja, da lahko oseba izgubi vonj tudi zaradi vdihavanja določenih toksinov in celo nekaterih virusov prehlada, ki napadejo nevrone.

Ker 90 odstotkov okusa tvori vonj in le deset odstotkov okusa zaznavamo z jezikom, imajo osebe, ki imajo težave z vonjem tudi težave z okusom.
Ker 90 odstotkov okusa tvori vonj in le deset odstotkov okusa zaznavamo z jezikom, imajo osebe, ki imajo težave z vonjem tudi težave z okusom.FOTO: Reuters

Vonj vpliva na kvaliteto življenja

Vonj ima v življenju ljudi izjemno pomembno vlogo, saj ne opozarja zgolj na nevarnosti pred požari in uhajanjem plina, temveč omogoča tudi užitke. “Osebe, ki izgubijo občutek za vonj, zaradi izgube občutka za okus hrane velikokrat pridobijo na telesni teži,“ pravi Hirsch. “Ne občutijo sitosti, zaradi tega pa se velikokrat spopadajo tudi z depresijo in anksioznostjo ter imajo težave z navezovanjem stikov.“ Kar četrtina prizadetih pa naj bi imela tudi težave v spolnosti. “Pri tem pa ne vemo natančno ali gre za posledico njihove stiske ali spremembe v anatomskih povezavah,“ še dodaja.

Nevrokirurg dr. Atif Haque pravi, da so nekatere študije pokazale, da je poškodba olifaktornega živca najpogostejša posledica poškodb glave. “Kakorkoli že pa to velikokrat ugotovimo kasneje, saj se te čute redko preverja. V primeru hude poškodbe imajo pacienti veliko hujše težave s katerimi se moramo bolj ukvarjati, če jih želimo rešiti življenje. Vonj je pri tem manj pomemben.“

Bacchus trdi, da je Drummond zaradi poškodb popolnoma izgubil občutka za vonj in okus. “Če naj bi se vonj povrnil, bi se to verjetno že zgodilo, saj je od nesreče poteklo že leto dni.“ Vendar pa dr. Beverly Cowart razlaga, da še ni popolnoma razjasnjeno koliko časa naj bi preteklo, da bi zagotovo vedeli, ali se bo po poškodbi glave vonj povrnil ali ne. “Morda se bo Drummondu vonj nekega dne povrnil, čeprav je preteklo že toliko časa. Včasih za to organizem potrebuje tudi po nekaj let, saj gre za zelo občutljiv sistem.“

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587