Vizita.si
image (28)

Novice

Vsakič, ko zajoka, lahko umre

S.C.
01. 02. 2012 08.16
1

18 tednov star deček boleha za redko okvaro sapnika, zaradi česar je vsakič, ko zajoče, ogroženo njegovo življenje, saj obstaja velika verjetnost, da se zaduši.

Otroci, še posebej mlajši od dveh let, pogosto jočejo, kar je sicer čisto normalno. Toda ne za 18 tednov starega Jamesa Ria Jacomba. Deček namreč boleha za redko okvaro sapnika, pri čemer je ta tako šibek in zožan, da vsakič, ko zajoka, obstaja možnost, da se zaduši in umre. “Ne morete si predstavljati, kakšen je občutek, ko zaslišim svojega otroka jokati. Ne vprašam se, ali je lačen ali zaspan, upam le, da ostane živ,“ s cmokom v grlu pripoveduje njegova 44-letna mama Nikki.

Nekoč je planil v neutolažljiv jok, nato je začel spreminjati barve, najprej je bil vijoličen v obraz, čez nekaj trenutkov rdeč. Takrat sem se resnično ustrašila za njegovo življenje. Na srečo sem ga pravočasno pripeljala v bolnišnico, kjer so ga rešili pred najhujšim.“

Na srečo pa je mati že toliko usposobljena, da lahko nudi otroku umetno dihanje, da se ta ne zaduši. Pri tako majhnih otrocih je že tako treba biti zelo previden pri nudenju masaže srca in umetnega dihanja, pri dečku z okvaro sapnika in srca pa je še toliko bolj rizično.

Prirojena okvara sapnika namreč ni edina težava, s katero se deček spopada. Rodil se je pet tednov prezgodaj in nekaj časa preživel v inkubatorju. Odkrili so tudi dve luknji v njegovem srcu, ker ima hude težave z dihanjem, pa ga morajo ves čas hraniti po cevki, da ne bi prišlo do nepotrebnih zapletov.

A kljub vsemu so zdravniki optimistični in upajo, da se bo dečkovo stanje izboljšalo. Ko bo dopolnil tri leta, ga čaka tudi operacija, pri kateri mu bodo sapnik nekoliko razširili, z leti pa naj bi se sam toliko ojačal, da bi deček lahko normalno zaživel.

Kljub optimističnim zdravniškim napovedim me še vedno zaskrbi vsakič, ko zajoče. Vesela sem, da mu lahko pomagam, toda težko je bedeti 24 ur ob njem. Toda ko je nekoč ležal v bolniški postelji, me je pogledal in se nasmehnil. Takrat sem začutila, da bo nekega dne dejansko ozdravel. Morda se sliši nenavadno, toda tisti nasmešek me dela močno vsakič, ko pomislim, kako tanka je meja med življenjem in smrtjo mojega otroka,“ polna upanja še pove dečkova mama.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587