Vizita.si
image (28)

Novice

Vse se je začelo z "nedolžno" srbečico v očesu ...

S.P.
19. 10. 2012 15.20
9

48-letni Josh Stephenson je dolgo zanemarjal simptome nevarne bolezni in svoje življenje spreobrnil v pravi pekel. Si lahko predstavljate, da kaj takega povzroči na prvi pogled nedolžna srbečica očesa?

Joshu Stephensonu se je leta 2009 podrl ves svet. Zbolel je namreč za redko obliko očesnega raka – orbitalnim malignim melanomom, ki je kljub agresivnemu zdravljenju terjal grozovite posledice. Rak se je razširil že po celotni levi strani njegovega obraza, zato z operativnim posegom niso odlašali. “Kirurško so mi odstranili levo oko, levo stran zgornje čeljusti in skoraj vso trdno tkivo v ustni votlini. Priznam, marsikdaj sem že želel obupati,“ se spominja.

Bolezen je običajno posledica prisotnosti rakavih celic oziroma melanocitov, ki so v žilni plasti očesa ter proizvajajo pigment melanin, odgovoren za barvo in zaščito naših oči. Tumor naj bi se v njegovem očesnem zrklu tvoril že vse od rojstva, sam pa je prve simptome opazil šele v 45. letu starosti. Razdraženost in močno srbečico v predelu očesa je dolgo zanemarjal, po vse večjem zatekanju veke pa je stvar postajala strašljivo resna.

Šokantne posledice nepredvidljive bolezni so ga pestile kar dolga tri leta, nedavno pa je v bolnišnici Moorfields Eye Hospital v Londonu vendarle dosegel svetel preobrat. Strokovnjaki na področju lepotne kirurgije ter zobozdravstva so se združili ter Joshu ponudili novo priložnost. Kar dolga dva dni so namreč popravljali nastalo škodo in že v veliki meri rekonstruirali njegov obraz. S pomočjo stegenskega tkiva so najprej poustvarili njegovo očesno votlino in na novo sestavili čeljust, v naslednjem mesecu pa ga čaka še operacija ustne votline, ki mu bo omogočila sposobnost neomejenega govora in prehranjevanja. “Preostanek obraza bodo zapolnili z maščobo iz mojega telesa, dobil pa bom tudi začasne umetne zobe s stalnim vsadkom. Sicer boleče potovanje je bilo izredno poučno in čeprav danes nisem videti ravno najbolje, se že nestrpno veselim novih izzivov v prihodnosti.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587