Vizita.si
image (28)

Novice

Toliko gorja zaradi kapljice čaja

Ni.J.
10. 03. 2012 15.29
11

10-mesečni deček se je opekel s kapljico čaja. Reakcija njegovega telesa na opeklino je bila tako burna, da se mu je pojavila infekcija, zdravniki pa so mu morali odstraniti 80 odstotkov povrhnjice.

10 mesecev star Alexander Caven - Atack se je opekel s kapljico vročega čaja. Na mestu poškodbe, ki je bilo manjše od površine kovanca, se mu je razvila huda bakterijska okužba, zaradi katere so mu morali kirurgi s skalpelom odstraniti kar 80 odstotkov povrhnjice, vrhnjega sloja kože, v bolnišnici pa je ostal kar dva tedna.

Ko je utrpel opeklino, sta ga starša pripeljala v splošno bolnišnico Colchester, kjer so zdravniki opeklino oskrbeli, niso pa opazili, da je na mestu opekline koža vneta. Pet dni kasneje je koža na hrbtu, rokah in obrazu postala mehurjasta in začela se je luščiti. Starša sta ga takoj peljala nazaj v bolnišnico, tokrat v bolnišnico Broomfield, v kateri imajo oddelek za opekline, tamkajšnji kirurgi pa so mu morali odstraniti kar 80 odstotkov povrhnjice. Zdravniki so starše takoj tudi opozorili, da malček morda ne bo preživel.

A vendar je Alexander popolnoma okreval. Njegova starša, 60-letni Andrew in 40-letna Sarah, ob tej priložnosti želita opozoriti vse starše, naj bodo pozorni na opekline pri otrocih. Tudi pri najmanjši opeklini namreč lahko pride do infekcije, ki povzroči tako imenovani sindrom opečene kože in je lahko tudi usoden.

Zdravnik iz bolnišnice Broomfield mi je povedal, da smo lahko srečni, da je Alexander preživel,“ pravi Andrew, doma iz Essexa. “Če bi infekcijo odkrili prej, bi jo lahko enostavno odpravili s pomočjo antibiotikov, tako pa so mu morali odstraniti kar 80 odstotkov kože. Bil je ves v povojih, videli smo le njegove palce in en prstek na nogi.“

Alexander se je opekel septembra lansko leto, ko je z mize potegnil vročo skodelico čaja in je nanj padla ena sama kapljica čaja. Utrpel je okužbo, ki je napredovala v sindrom opečene kože, infekcijo, ki jo povzroči bakterija Staphylococcus Aureus. Pri tej infekciji se pojavijo povišana telesna temperatura, izpuščaji in včasih mehurji. Ko mehur poči, se vrhnja plast kože odlepi, pod njim pa ostane rdeča, sveže odprta rana, ki je videti kot opeklina. Alexander je zaradi okužbe potreboval kar 13 dni hospitalizacije.

Otroček bi lahko umrl, če ga ne bi odpeljali na oddelek za opekline,“ opozarja Ross Carroll iz organizacije Prevention Town, ki svari pred vročimi napitki. “Žalostno je le, da infekcije niso diagnosticirali že prej.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587