Vizita.si
image (28)

Novice

Zabavno druženje se je spremenilo v moro ...

S.P.
30. 01. 2013 11.10
9

Svet je obkrožila grozljiva zgodba neke 15-letnice, ki je zaradi nezakonitega obiska solarija skoraj mesec dni trpela neznosne bolečine. Že nekaj minut na dan je bilo dovolj, da so njeno kožo prekrili veliki mehurji, posledice nespametnega umetnega sončenja pa ne bodo nikoli povsem izginile.

Veliko Britanijo je pretresla še ena grozljiva zgodba neke 15-letnice, ki je po nezakoniti uporabi solarija utrpela neznosne bolečine. Nekega dne se je s prijateljico napotila v bližnjo telovadnico, kjer jima je lastnik objekta Stewart Hall svetoval, naj ob lepi postavi poskrbita še za ten svoje polti. V upanju na čimboljše rezultate sta se kar dva dni po 10 minut dnevno brezskrbno izpostavljali ultravijoličnim žarkom in ni trajalo dolgo, da se je zabavno druženje spreobrnilo v njuno najhujšo moro.

“Hči mi je sicer povedala, da s sošolko vsak dan pridno telovadita, a niti za trenutek nisem pomislila na to, da bi lahko počeli tudi kaj nevarnega. Nato pa je že drugi dan domov prišla vsa opečena,“ se spominja njena mati. Njeno telo so v nekaj urah prekrili boleči mehurji, zaradi česar so jo v bolnišnici North Manchester General Hospital nemudoma sprejeli na oddelek za opekline ter začeli z zdravljenjem. “Bolečina je bila neznosna,“ je povedala. “Na lestvici od 1 do 10 je bila to čista desetka. Preživljala sem take muke, da nisem mogla hoditi, kaj šele vstati iz postelje. Moje prsi, hrbet, noge in obraz so bili zaradi poškodb skorajda neprepoznavni.“ Skoraj mesec dni je okrevala v postelji, kjer je 24 ur na dan prejemala infuzijo, posledice ekstremnih poškodb pa nikoli ne bodo popolnoma izginile.

Nekdanji lastnik telovadnice se je moral zagovarjati na sodišču, kjer so ga zaradi nudenja tovrstnih storitev osebam mlajšim od 18 let že spoznali za krivega, dekletu pa naj ne bi po pričanju prijateljice ponudil niti zaščitnih očal ali pa ji dal kakršnih koli navodil za varno uporabo. “Kar se je zgodilo, dokazuje, da nikoli ne moremo natančno predvideti tveganja, ki ga sprejmemo z uporabo solarnih naprav. Nedavne raziskave so namreč potrdile, da kar 90 odstotkov teh v Evropi ne dosega ustreznih standardov varnosti, zaradi česar seveda niso primerne za uporabo. Zato vsem, ki težijo k spreminjanju tena svoje polti, svetujem, da najprej poskusijo z drugimi alternativami, kot je na primer uporaba samoporjavitvene kreme, seveda pa bi bilo najbolje, če se preprosto sprejmemo takšne, kakšrni v resnici smo,“ pa opozarja Hermione Lawson iz britanskega inštituta za varstvo in zdravje kože.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602