Vizita.si
Gluten je v pšenici, ržu, ječmenu, ovsu.
Novice

Vse več ljudi se glutenu odreka povsem po nepotrebnem

L. E.
09. 09. 2016 08.04
15

Ameriška študija je pokazala, da se vse več ljudi odloča za dieto brez glutena. Obenem ostaja odstotek ljudi, ki imajo res intoleranco na gluten, bolj ali manj enak. Če nimamo celiakije, odrekanje glutenu ne pomeni avtomatično bolj zdravega načina življenja, pravijo raziskovalci.

Gluten je v pšenici, ržu, ječmenu, ovsu.
Gluten je v pšenici, ržu, ječmenu, ovsu.FOTO: Thinkstock

"Ljudje verjamejo, da živijo bolj zdravo, če se odrekajo glutenu," pravi dr. Hyunseok Kim z medicinske fakultete Rutgers New Jersey v Newarku. Zato narašča odstotek ljudi, ki se prehranjujejo tako, da se mu izogibajo. Obenem je od leta 2009 ostal odstotek ljudi s celiakijo bolj ali manj enak. Na splošno velja, da je brezglutenska dieta nujna le za tiste, ki imajo to genetsko bolezen, zaradi katere ne morejo prebavljati glutena.

V študiji so raziskovalci analizirali podatke 22.278 Američanov, ki so bili starejši od šest let. In sicer so jih spremljali med leti 2009 in 2014. Približno 0,7 odstotkov jih je dobilo do konca obdobja diagnozo celiakije. Med leti 2009 in 2010 se jih je diete brez glutena držalo 0,5 odstotkov. Med leti 2013 in 2014 je ta številka zrasla na 1,69 odstotkov. Več kot enkrat več od odstotka, ki je takrat imelo predpisano posebno prehrano zaradi celiakije. Priljubljenost takšne diete se je v preučevanem obdobju povečevala. Tudi zato, ker je postalo takšno prehranjevanje cenejše, danes je lažje priti do primernih živil.

Dr. Kim obenem poudarja, da bi bilo potrebno še več študij, saj ta ni bila dovolj obsežna. Dodaja, da imajo lahko določeni ljudje tudi še neznan tip intolerance na gluten. Nedavno je tako druga ameriška študija ugotovila, da nekateri ljudje ne prenašajo dobro glutena, četudi testiranje na celiakijo ne dokaže, da imajo to bolezen. Dr. Daphne Miller z univerze v Kaliforniji meni, da brezglutenska dieta konec koncev le ni tako slaba, saj vsaj zmanjša količino procesirane hrane, ki jo nekdo zaužije. "Trend bi morali raziskovalci in zdravniki izkoristiti, da začnemo bolje razumeti, kako ta dieta vpliva na zdravje prebavil, na možgane, na splošno dobro počutje." Sicer pa svetuje, da dobro poslušate svoje telo. Ne pretiravajte, a hkrati sami ugotovite, ali kakšna hrana morda nima dobrodejnega učinka, četudi bi ga po pravilih zdravega prehranjevanja morala imeti.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Mogoče pa ta članek financira medicina ki beleži kak procent upada izdanih zdravil.
Več kot pol leta mi je vitko telo zelo otekalo, počutila sem se kot BALON in nenehno me je bolel želodec Nobeno zdravilo, domač pripravek itd NI POMAGALO! Po obsežnem "študiju", kaj bi to lahko bilo, sem odrekla hrani z glutenom...v samo 14 dneh se mi je stanje izboljšalo za več kot 60%....po mesecu in pol se je stanje popolnoma umirilo!!!! Toliko o glutenu!!! Odkar te hrane NE uživam nimam NOBENIH problemov več...
preden se je začelo, pa si jedla hrano z glutenom in ni bilo nič narobe? mogoče se je pojavila alergija na gluten. jaz sem vse (NARAVNO), pa sem zdrav in se počutim odlično. sem pa tudi fizično aktiven.
kundalinigirl 12. 09. 2016 23.20
@slovenc79: Mogoče sedaj še nimaš problemov s tem,preberi si eno knjigo od Sanje Lončar od ščitnice-dobi se jo deloma zaradi dednosti,stresa,kontracepcijskih tablet in glutena tudi. Torej je zdrava prehrana tudi pomembna. Sama že vrsto let ne uživam belega kruha,si ga raje sama spečem iz pirine moke. Takšnega,kot so včasih pekle babice,takrat so bili vsi bolj zdravi kot danes ko vsi ta kupljeni beli kruh jedo. ;)
Moj prakticira LCHF posledično tudi jaz....začelo se je ker smo morali pač vsi malo shujšat, bilo je težko ampak smo prestali krizo in moram napisat, da se je moje življenje spremenilo precej na bolje, holesterol v mejah normale, kostno tkivo se je popravilo, odnos do hrane se je spremenil in na splošno imam veliko več časa, ker ne razmišljam kaj bom jedel in kako bom to pripravil in to vse za to ker ne jemo OH! Posledično tudi ne glutena jem, tako da ne pisat preveč kaj je dobro za nas, ker nam s tem naredite večjo škodo kot koristi. Podajate površne informacije in vse prevečkrat slabo ali celo napačno prevedene informacije!
*moja
Povišan holesterol je zaradi enostavnih OH-jev. Se strinjam s tem, da so takšni članki v bistvu škodljivi. Koliko glutena so pravzaprav pojedli naši predniki v prazgodovini?
Pred 10. leti sem se odrekla glutenu zaradi vnetja debelega črevesja. Stanje se je hitro popravilo, test za celiakijo so mi pa predlagali, ko sem bila že več kot pol leta na brezglutenski prehrani. Ker bi morala tri mesece pred testom jesti hrano z glutenom in ker si res nisem želela nazaj krvaih drisk, se pač še vedno pazim pri prehrani. Vnetja nisem nikoli več dobila, želodec je tudi od takrat OK (imam diagnozo kronični gastritis). Lahko bi vključili v raziskavo tudi, koliko več glutena ljudje zaužijejo danes kot pa pred 20. ali 30. leti nazaj. Gluten dodajajo vsepovsod, gojijo pšenico z več glutena... Ljudje pa ga sploh ne zmoremo prebavljati
Čes se negdo odreka glutenu,ki nima celiaklije,še ne pomeni,da se mu odreka po nepotrebnem in raznorazni doktorji,ki izvajajo razne študije,sedaj trdijo tako,čez en teden bo spet en drug trdil drugače. Tudi sam sem se za tri mesece odrekel glutenu in shujšal za 10kg ob rednem gibanju,ko sem prekinil z to dieto sem v dveh mesecih dobil vse nazaj,pa čeprav se veliko gibam,tudi veliko slabše se počutim in manj je kondicije,tako da bom zadevo ponovil ampak verjetno trajno.
Sama imam podobno izkušnjo. -12 kg v petih mesecih. Sem pa izločila tako sladkor, kot tudi vsa ostala industrijsko predelana živila... in kilogrami kar kopnijo brez stradanja...
ja no kidding. kaka s.ranja eni jejo, bi slovenija bla za pol lažja če bi prenehal take in drugacne nepotrebne stvari zret oz. jih jest v mejah normale
Ni samo celiakija je tudi endometrioza, napihnjenost in razne alergije na gluten! Napišite kak članek o endometriozi!
Čas bi že bil.
ja se spomnim ta endometrioza je pokosila generacije naših očetov, dedov, pradedov ... ;)
V zvezi z endometriozo ki jo omenjate, se omenja ginekolog, dalje nisem bral.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1060