Vizita.si
Gluten je v pšenici, ržu, ječmenu, ovsu.

Novice

Vse več ljudi se glutenu odreka povsem po nepotrebnem

L. E.
09. 09. 2016 08.04
15

Ameriška študija je pokazala, da se vse več ljudi odloča za dieto brez glutena. Obenem ostaja odstotek ljudi, ki imajo res intoleranco na gluten, bolj ali manj enak. Če nimamo celiakije, odrekanje glutenu ne pomeni avtomatično bolj zdravega načina življenja, pravijo raziskovalci.

Gluten je v pšenici, ržu, ječmenu, ovsu.
Gluten je v pšenici, ržu, ječmenu, ovsu.FOTO: Thinkstock

"Ljudje verjamejo, da živijo bolj zdravo, če se odrekajo glutenu," pravi dr. Hyunseok Kim z medicinske fakultete Rutgers New Jersey v Newarku. Zato narašča odstotek ljudi, ki se prehranjujejo tako, da se mu izogibajo. Obenem je od leta 2009 ostal odstotek ljudi s celiakijo bolj ali manj enak. Na splošno velja, da je brezglutenska dieta nujna le za tiste, ki imajo to genetsko bolezen, zaradi katere ne morejo prebavljati glutena.

V študiji so raziskovalci analizirali podatke 22.278 Američanov, ki so bili starejši od šest let. In sicer so jih spremljali med leti 2009 in 2014. Približno 0,7 odstotkov jih je dobilo do konca obdobja diagnozo celiakije. Med leti 2009 in 2010 se jih je diete brez glutena držalo 0,5 odstotkov. Med leti 2013 in 2014 je ta številka zrasla na 1,69 odstotkov. Več kot enkrat več od odstotka, ki je takrat imelo predpisano posebno prehrano zaradi celiakije. Priljubljenost takšne diete se je v preučevanem obdobju povečevala. Tudi zato, ker je postalo takšno prehranjevanje cenejše, danes je lažje priti do primernih živil.

Dr. Kim obenem poudarja, da bi bilo potrebno še več študij, saj ta ni bila dovolj obsežna. Dodaja, da imajo lahko določeni ljudje tudi še neznan tip intolerance na gluten. Nedavno je tako druga ameriška študija ugotovila, da nekateri ljudje ne prenašajo dobro glutena, četudi testiranje na celiakijo ne dokaže, da imajo to bolezen. Dr. Daphne Miller z univerze v Kaliforniji meni, da brezglutenska dieta konec koncev le ni tako slaba, saj vsaj zmanjša količino procesirane hrane, ki jo nekdo zaužije. "Trend bi morali raziskovalci in zdravniki izkoristiti, da začnemo bolje razumeti, kako ta dieta vpliva na zdravje prebavil, na možgane, na splošno dobro počutje." Sicer pa svetuje, da dobro poslušate svoje telo. Ne pretiravajte, a hkrati sami ugotovite, ali kakšna hrana morda nima dobrodejnega učinka, četudi bi ga po pravilih zdravega prehranjevanja morala imeti.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662