Vizita.si
Zakaj ne bi opravili preprostega testa in si morda tako rešili življenje?

Novice

Vse več ljudi se odloči za test kolorektalnega raka

STA/K.B.
08. 09. 2010 13.18
0

Odzivnost na presejalni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu ter danki Svit se precej izboljšuje, so povedali na današnji novinarski konferenci Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Zakaj ne bi opravili preprostega testa in si morda tako rešili življenje?
Zakaj ne bi opravili preprostega testa in si morda tako rešili življenje?FOTO: iStockphoto
V prvi polovici leta se je nanj odzvalo 54 odstotkov vabljenih, kar je precej več kot lani, ko je bila odzivnost 37-odstotna. Program Svit, ki ga koordinira in v sodelovanju s partnerji izvaja IVZ, se je na državni ravni začel izvajati aprila 2009. Nižja odzivnost je bila na začetku izvajanja programa pričakovana, saj vsak nov preventivni zdravstveni program potrebuje nekaj časa, da se vzpostavi zaupanje vanj, je povedala direktorica IVZ Marija Seljak.

Direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gruntar Činč pa je poudarila pomembnost čim višje udeležbe presejalnega programa. "Le približno 12 odstotkov raka na debelem črevesu in danki odkrivamo v zadnjem desetletju v zgodnji fazi, ko je zdravljenje učinkovito in preživetje dobro. Vsi ostali raki pa so odkriti, ko je bolezen razširjena regionalno ali zaseva v oddaljene organe. V teh primerih je zdravljenje manj učinkovito, kakovost življenja je slabša, stroški zdravljenja pa izredno visoki," poudarja Gruntar Činčeva.

V letu 2009 je bilo v program povabljenih več kot 171.000 oseb, izjavo o sodelovanju pa je vrnilo dobrih 36 odstotkov povabljenih. Blato so analizirali pri približno 44.000 osebah, od tega je bilo skoraj šest odstotkov pozitivnih, je povedala Jožica Maučec Zakotnik z IVZ. Do konca leta 2009 je bilo tako izvedenih 1616 kolonoskopij, od tega je bil rak odkrit pri več kot sedmih odstotkih oseb, pri tretjini pa so bili odkriti polipi, ki so predrakave spremembe.

V zgodnjem stadiju bolezni, ko dodatno onkološko zdravljenje ni potrebno in so tako preživetje kot pogoji za nadaljnjo kakovost življenja odlični, je bil rak odkrit v dobrih 71 odstotkih, je povedala Maučec Zakotnikova. "Ti izidi so zelo obetavni in predstavljajo veliko razliko od stanja pred začetkom izvajanja presejalnega programa, ko je bilo nad 80 odstotkov rakov na debelem črevesu in danki odkritih v napredovalni fazi bolezni," je še dejala.

Na program se najbolj odzivajo v zdravstveni regiji Kranj, kjer beležijo 57,84-odstotno udeležbo, medtem ko so se najmanj odzivali v Murski Soboti (47,44 odstotka). V občini Logatec se je v program vključilo nad 73 odstotkov povabljenih, v občini Hodoš pa manj kot 13 odstotkov. Najslabše se na vabila v program odzivajo prebivalci Štajerske in Pomurja, najbolje pa prebivalci Gorenjske.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587