Vizita.si
Na smuči z dobro opremo

Novice

Vse več poškodb kolen – previdno na sneg

A.M.I.
15. 01. 2010 11.51
0

V zadnjih letih se je sicer število vseh poškodb zmanjšalo (v zadnjih 15 letih za 50 %), narašča pa predvsem število poškodb kolenov (tako je poškodba sprednje križne vezi za skoraj trikrat pogostejša kot pred 15 leti).

Na smuči z dobro opremo
Na smuči z dobro opremoFOTO: iStockphoto

 Veliko je tudi  poškodb zgornje ekstremitete, slednje predvsem zaradi poškodb deskarjev, katerih vrsta poškodb se nekoliko razlikuje od poškodb smučarjev. “Pri smučanju je najpogosteje poškodovano koleno (45 %), in sicer sta najpogosteje poškodovana notranja stranska vez in sprednja križna vez, pri deskanju pa je najpogosteje poškodovano zapestje”, pravi travmatolog Blaž Iskra, dr. med. iz novomeške bolniške.
Pri ženskah je pogosteje poškodovano koleno, pri moških pa glava in rama.

Najpogostejše poškodbe pri smučarjih in deskarjih

Poškodbe kolena:

 - Predstavljajo 25 % vseh poškodb pri smučanju.

- Pri začetnikih je najpogosteje poškodovana notranja stanska vez.

- Pri izkušenih smučarjih gre najpogosteje za poškodbo sprednje križne vezi.

- Večina teh poškodb se zdravi konzervativno (brez operacije).

Čelada in očala so obvezna.
Čelada in očala so obvezna.FOTO: iStockphoto

Poškodbe zgornje ekstremitete:

- Najpogosteje je poškodovan palec (40 %), sledita zapestje (25 %) in rama (13 %).

- Zlomov je 32 %, zvinov 28 % (bistveno manj je zlomov spodnjih okončin – boljša oprema, zaradi deskanja pa se povečuje število zlomov zgornje ekstremitete, ki je trikrat pogosteje poškodovana v primerjavi s spodnjo ekstremiteto).

- Smučarski palec – pogosta poškodba pri padcu na roko, kjer pride do pretrganja stranske vezi na palcu.

Poškodbe glave:

-Predstavljajo 10–15% vseh poškodb.

-Slaba polovica teh poškodb je pri mlajših otrocih.

-Smrtnost je najpogostejša pri mladih, agresivnih smučarjih/deskarjih, ki smučajo/deskajo po neurejenih progah s preveliko hitrostjo.

Preventiva, kako torej na sneg?

- Telesna priprava (kolesarjenje za splošno fizično pripravljenost in usmerjene vaje za krepitev stegenskih in golenskih mišic) in smučarski nasveti, ki zmanjšajo možnost poškodb za 50 %.


Dr. Iskra svetuje, nikar na smučišče brez dobre opreme (čelada, ščitniki, dobri smučarski čevlji in vezi idr.)

- Dobra prehrana pred pričetkom smučanja (zajtrk in energijski prigrizki ter dovolj tekočine).

- Ogrevanje pred pričetkom smučanja (krajši tek, raztezne vaje za stegenske in golenske mišice).

- Pred pričetkom smučanja je treba preveriti vezi (»avtomate«).

- Upoštevanje pravil na smučišču (smučanje po urejenih smučiščih, pozornost na smučišču na ostale smučarje in deskarje, na teren, smučajte po progi, ki ustreza vašim spretnostim in pripravljenosti; lažje proge).

- Ne pijte alkohola (zmanjšuje reflekse in povzroča utrujenost mišic).

- Ne smučajte utrujeni (večina poškodb se zgodi ob koncu smučanja).

- Na smučišču ne skačite, če pa že, potem glejte, kje pristajate, doskočite na pokrčeni koleni in na obe nogi.

- Pri padcu le-tega ne skušajte preprečiti, ampak se »prepustite«, ob tem pokrčite koleni (pri iztegnjenih kolenih deluje večja sila na kolena), padajte s telesom naprej, z naprej iztegnjeni rokami (tako zmanjšate možnost poškodb kolenskih vezi in poškodb zapestja in rame).

2. Zdravljenje poškodb, rehabilitacija

Večina poškodb se zdravi kozervativno s počitkom, hlajenjem z ledom in zdravili proti bolečinam in vnetju. Nekatere poškodbe pa potrebujejo zdravniško oskrbo, vendar pa je teh poškodb lahko bistveno manj, v kolikor se upoštevajo priporočila za preprečavanje poškodb pri smučanju in deskanju. Najpogosteje so to poškodbe kolena (sprednja križna vez in meniskus) in zgornje ekstremitete (zlomi v predelu zapestja, smučarski palec ter zlom ključnice in izpah sklepa med ključnico in lopatico t. i. AC sindezmoliza),” pravi Popov zdravnik dr. Iskra.

- V primeru poškodbe na smučišču, pri kateri niste več mogli obremenjevati poškodovanega dela telesa, je najbolje takoj opraviti pregled v urgentni ambulanti zdravstvenega doma ali bolnišnice.

- V primeru poškodbe, pri kateri pride do poslabšanja stanja v naslednjih dneh (bolečina, omejena gibljivost, oteklina idr.), pa je najbolje obiskati osebnega zdravnika, ki vas bo napotil k ustreznemu specialistu, ki bo potem na podlagi vaših podatkov in osebnega pregleda odločil, kakšno terapijo potrebujete, ali pa vas bo napotil na nadaljnje preiskave.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587