Vizita.si
Kemoterapija

Novice

Novo zdravljenje levkemije preseglo pričakovanja

K.B.
12. 08. 2011 11.35
3

Bill Ludwig, ki je trpel za najpogostejšo obliko levkemije – kronično limfatično levkemijo (KLL), se je odločil za eksperimentalno zdravljenje, saj ni imel več česa izgubiti. Čeprav je bilo možnosti za ozdravitev malo, pa je zdravljenje presenetilo vse, tudi strokovnjake.

S solzami v očeh je Bill Ludwig za NBC povedal: ''Zdaj ko mi je bila podarjena še ena priložnost, veliko bolj cenim ljudi okrog sebe in jim izkazujem več ljubezni ... Trava je bolj zelena in rože dišijo bolj kot kdaj koli prej.'' Bill namreč skorajda ne more verjeti, da je še med živimi, saj so mu zdravniki pred letom dni napovedali le še nekaj tednov življenja. Ker ni imel česa izgubiti, se je tako odločil za eksperimentalno zdravljenje, ki pa je s svojim uspehom presenetilo ne le njega, ampak tudi strokovnjake, ki so ga izvajali. Tako so bile njegove molitve uslišane, zdravljenje pa ponuja upanje tudi številnim drugim bolnikom, ki trpijo za kronično limfatično levkemijo (KLL). Teh namreč ni malo, saj ta vrsta levkemije v zahodnem svetu predstavlja med 30 in 40 odstotki vseh levkemij in se najpogosteje pojavlja pri moških po 55. letu starosti.

Zdravljenje so znanstveniki iz Pensilvanske medicinske univerze opravili na treh bolnikih, ki so trpeli za KLL. Pri tem sta dva popolnoma okrevala, pri tretjem pa se je število tumorskih celic zmanjšalo za 70 odstotkov. Eden izmed njih, ki je želel ostati anonimen, in, kot kaže, je prav tako znanstvenik, je povedal: ''Še vedno ne dojemam, da sem bil del zgodovinskega odkritja, ki bo pomagalo nešteto ljudem, ki trpijo za KLL in drugimi oblikami raka. Ko sem bil mlad znanstvenik, sem sanjal o tem, da bi prišel do odkritja, ki bo spremenilo človeštvo in nikoli si nisem predstavljal, da bom sam del takšnega eksperimenta.''

V eksperimentu pensilvanskih znanstvenikov pa so se raziskovalci zdravljenja lotili s pomočjo genskega spreminjanja belih krvničk ali levkocitov.
V eksperimentu pensilvanskih znanstvenikov pa so se raziskovalci zdravljenja lotili s pomočjo genskega spreminjanja belih krvničk ali levkocitov.FOTO: iStockphoto

Bolezen, ki jo zdravniki skušajo pod nadzorom ohranjati s pomočjo kemoterapije in radioterapije, so do zdaj zdravili z presaditvijo kostnega mozga. A pri tem je treba najti primernega darovalca, možnosti za preživetje pa so kljub presaditvi le petdesetodstotne. Poleg tega postopek prinaša hude bolečine in stranske učinke, kot je infekcija, ki lahko ogrozi življenje pacienta. V eksperimentu pensilvanskih znanstvenikov pa so se raziskovalci zdravljenja lotili s pomočjo genskega spreminjanja belih krvničk ali levkocitov. Pacientom so odstranili določen tip belih krvničk, ki jih telo uporablja za boj proti bolezni in jih spremenili s pomočjo neškodljive oblike virusa HIV. Ko so izdelali večjo serijo gensko spremenjenih belih krvničk, so jih injicirali nazaj v bolnike in upali, da bodo celice uničevale rakave celice.

V preteklosti so za zdravljenje raka že uporabljali podobno metodo, a so spremenjeni levkociti 'pobili' le nekaj tumorskih celic, nato pa odmrli. Tokrat pa so v bele krvničke vstavili gene, ki so omogočali hitro množitev tovrstnih levkocitov in kot se je pokazalo, je bila njihova prilagoditev levkocitov izjemno uspešna. Ti so bili pri vseh treh bolnikih na presenečenje znanstvenikov izjemno učinkoviti in so uničevali tumorske celice v krvi, kostnem mozgu in limfatičnem tkivu. Dobra novica pa je bila tudi ta, da so bili stranski učinki zdravljenja minimalni.

Pri vsakem od bolnikov se je 'stopilo' kar dva kilograma rakavega tkiva, po letu dni pa je pri dveh od treh tumorsko tkivo popolnoma izginilo, pri tretjem bolniku pa ga je ostalo le še 30 odstotkov. ''Rezultati zdravljenja so presegli vsa naša pričakovanja,'' je povedal član preiskovalne ekipe imunolog dr. Carl June. Nad njimi pa so navdušeni tudi kolegi, ki niso sodelovali v raziskavi. ''Rezultati so izjemni,'' pove imunolog dr. Edgar Engleman iz medicinske univerze Stanford.

Zakaj so zdravili le tri bolnike?

Tako nacionalni inštitut za boj proti raku kot nekatera farmacevtska podjetja niso želela financirati raziskave, saj niso verjeli v njen uspeh. A raziskovalci so le uspeli dobiti potrebna sredstva, ki jim jih je podarila dobrodelne fundacija Alliance for Cancer Gene Therapy, ki sta jo po smrti svoje snahe ustanovila Barbara in Edward Netter. Sredstev je bilo na žalost dovolj le za zdravljenje treh bolnikov, a z rezultati študije, ki so jo objavili v britanskem strokovnem časniku medicine in znanosti, so raziskovalci prepričani, da bodo dobili nova sredstva za nadaljnje raziskave, ki bi lahko pomagala pri zdravljenju tako KLL kot  nekaterih drugih oblik raka.

In čeprav bo trajalo še nekaj časa in precej dodatnih raziskav, da bi bilo zdravljenje širše uporabljeno, pa so do zdaj z njim rešili že tri življenja.

Ste se nam že pridružili na naši  Facebook strani ? To lahko storite s klikom na 

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587