Vizita.si
zobni kamen ustni higienik

Novice

/ Oglas

Vzroki in preprečevanje zobnega kamna

P.R.
14. 04. 2023 08.00
0

S kamni, ki se nahajajo v našem telesu, so navadno same težave. Pomislite na primer samo na izjemno nadležne žolčne ali ledvične kamne. Kamen se lahko nahaja tudi na zobeh. Za številne med vami zobni kamen predstavlja zgolj estetsko težavo, zavedati pa bi se morali še nevarnosti, ki jih lahko prinaša.

Če za čiščenje zobnega kamna ne poskrbite pravočasno, kasneje potrebujete precej dlje, da se ga lahko povsem znebite. To je podobno kot pri nastajanju vodnega kamna, ki vam je poznan iz vaše okolice – kopalnice ali kuhinje. Če za odstranjevanje kamna ne poskrbite sproti, ta hitro postane del vašega vsakdana.

Kako pride do nastanka zobnega kamna?

V ustih je mesto za najrazličnejše vrste bakterij. Skupaj jih je več kot 100 milijonov, kar se sliši precej zastrašujoče. K sreči je velika večina takšnih bakterij povsem neškodljiva za naše zdravje. A nekatere bakterije imajo to sposobnost, da se ob mešanju s hrano, mrtvimi celicami in slino lahko prilepijo na površino zoba. Obloge se najpogosteje nabirajo na stiku zoba in dlesni, prav tako na površinah, ki so precej težje dostopne za čiščenje. Mehkejše zobne obloge imenujemo plak.

V ustih se zobne obloge tvorijo ves čas in so pogosto nevidne. Če pa se po določenem času ne odstranijo, pričnejo mineralizirati. To pomeni, da nase obloge vežejo minerali, ki se nahajajo v slini. V tem primeru gre najpogosteje za fosfatne in kalcijeve soli. Bakterije se tako dobro zaščitijo pred vplivi iz okolja, prav tako pred zobno ščetko.

Iz mehkih zobnih oblog, ki se ne očistijo, prične nastajati zobni kamen. Tako lahko rečemo, da je za njegov nastanek najpogosteje kriva kar slaba ali neprimerna ustna oziroma zobna higiena. Kdaj oziroma v kolikšnem času prične zobni plak mineralizirati, pa je zlasti odvisno od sline posameznika. Sestava sline se namreč razlikuje od posameznika do posameznika. Posledično nastanek kamna na zobeh ni pri vseh ljudeh enako hiter. To lahko pomeni, da pri nekaterih osebah zobni kamen nastane že v samo enem dnevu, pri drugih pa še ne nastane niti po nekaj dneh opuščene higiene zob. Obstaja celo takšna skupina ljudi, pri katerih se kamen na zobeh sploh ne pojavi.

Redno odstranjevanje zobnega kamna

Odstranjevanje zobnega kamna (več informacij) mora biti redno. V nasprotnem primeru lahko zelo kvari sam estetski videz zoba, še posebej če se nabira na sprednji strani zob. Obenem to slabi obzobna tkiva, povzroča krvavenje dlesni ter vodi v paradontozo.

Neredno odstranjevanje zobnega kamna prav tako povzroča zelo slab ustni zadah in občutek nečistoče v ustni votlini. Onemogoča, da bi se zobje lahko dovolj kakovostno očistili. Prav tako omogoča nastajanje kariesa. Ne nazadnje je zobni kamen lahko vzrok za najrazličnejša resnejša sistematska obolenja.

Odstranjevanje mehkih zobnih oblog

Za odstranjevanje zobnega kamna praviloma sami ne boste mogli poskrbeti. Nekoliko drugače je z odstranjevanjem mehkih oblog, ki pa jih lahko z redno uporabo zobne ščetke in nitke odstranjujete dovolj učinkovito in s tem preprečujete nastajanje zobnega kamna.

Po drugi strani pa za učinkovito čiščenje zobnega kamna lahko poskrbita samo zobozdravnik ali ustni higienik. Enega od strokovnjakov je treba zaradi zobnega kamna obiskati vsaj enkrat na leto, daleč najbolje pa bi seveda bilo, da bi ju obiskali dvakrat letno. Strokovnjak ustno votlino temeljito pregleda in po potrebi odstrani še zobni kamen.

Kako škodljiv je torej zobni kamen?

Zobni kamen sam po sebi sicer ni škodljiv. A ker je porozen in hrapav, lahko predstavlja izvrstno gojišče za zadrževanje mehkih zobnih oblog. Tu pa se, kot veste, nabirajo številne bakterije, ki so škodljive. Na takšen način se hitro povečuje površina, kjer delujejo škodljive bakterije. Te pa lahko vašim zobem povzročajo številne težave, prav tako vašemu zdravju.

Darilni bon
Darilni bonFOTO: Arhiv naročnika
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587