Vizita.si
cepljenje

Novice

WHO zavrača očitke o pritiskih za razglasitev pandemije

STA
26. 01. 2010 13.43
0

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes pred Svetom Evrope v Strasbourgu znova zavrnila očitke, da je pandemijo nove gripe razglasila na pritisk farmacevtske industrije.

cepljenje
cepljenje FOTO: iStockphoto
Posebni svetovalec WHO za epidemije gripe Keiji Fukuda je poudaril, da proizvajalci cepiv niso nezakonito vplivali na organizacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še zatrdil pred komisijo za zdravje Sveta Evrope (SE), gre za pandemijo, ki je formalno ugotovljena in ki še ni končana, virus nove gripe AH1N1 pa je prisoten povsod po svetu. "Odbor strokovnjakov iz osmih držav, ki so najbolj izpostavljene novi gripi, je junija soglasno ocenil, da so izpolnjeni vsi kriteriji za razglasitev pandemije," je dodal Fukuda.

Tudi Slovenija je naročila preveč cepiva.
Tudi Slovenija je naročila preveč cepiva.FOTO: Reuters

Nemški epidemiolog Wolfgang Wodarg pa je v nastopu pred Svetom Evrope ponovil v zadnjem času zelo pogoste očitke, da je WHO popustila pritisku farmacevtskih podjetij in napihnila grožnjo, ki jo predstavlja nova gripa. Proizvajalce zdravil je obtožil, da so za cepivo proti novi gripi uporabili sestavine s slabo poznanimi stranskimi učinki, ki bi lahko ogrožale zdravje tistih, ki so se cepili.

Predstavnik evropskih farmacevtskih podjetij je te očitke zavrnil in dejal, da so cepiva prestala številne stroge teste, ki so jih sicer izvedli hitro, a ob uporabi najnovejših tehnologij. Dodal je, da so pri 38 milijonih cepljenih v Evropi zaznali le težave "šibke do zmerne stopnje".

Na WHO se je v zadnjem času vsul plaz kritik, da je podlegla pritisku farmacevtske industrije in prehitro razglasila pandemijo nove gripe. Po razglasitvi pandemije so države po svetu pospešeno kupovale cepivo, ki pa ga sedaj več evropskih držav poskuša prodati. Preveč so ga države kupile predvsem zato, ker je sprva veljalo, da bosta za cepljenje potrebna dva odmerka, a se je izkazalo, da eden zadostuje.

Tudi Slovenija je naročila preveč cepiva. S podjetjem GSK je sklenila pogodbo o dobavi skupno 800.000 doz cepiva, kolikor naj bi ga v več pošiljkah prejeli do spomladi letos. Lani je skupno prejela 178.000 doz cepiva, do 10. januarja pa se je cepilo skupno 103.500 ljudi. Ker se je že pred novim letom začela pandemija umirjati, je interes za cepljenje upadel. Minister za zdravje Borut Miklavčič se je zato minuli teden z dobaviteljem dogovoril za zmanjšanje števila dobavljenih doz cepiva za 30 odstotkov oz. 240.000 doz.

Novo gripo so doslej zabeležili v več kot 200 državah, po podatkih WHO pa je zahtevala več kot 14.000 smrtnih žrtev.


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587