Vizita.si
image (28)

Novice

Z 210 cm in 215 kg preogromna za na opercijo

Ni.J.
15. 07. 2010 15.08
2

Tanya je bila do 21. leta postavno in srečno zaljubljeno dekle, nato pa je zbolela za gigantizmom. Zrasla je za 40 centimetrov in se zredila za 155 kilogramov, sedaj pa zaradi velikosti in teže ne more na operacijo.

Tanya Angus je bila pri 21 letih vitko in postavno dekle, nekega dne pa je opazila, da se je njeno telo začelo spreminjati. Obleke so ji postajale premajhne, njene roke so bile vedno večje. “Bila je popolnoma normalno dekle, nato pa je v enem letu zrasla za osem centimetrov,“ pravi njena mama Karen Strutynski iz Las Vegasa v Nevadi. "Nihče ni vedel, kaj se dogaja."

Tanyo, ki je, ko se ji je pojavila bolezen, živela v Michiganu, je začelo močno skrbeti, saj se ji je začel večati tudi obraz. Da se spreminja, sta opazila tudi njen šef, ki jo je zato odpustil, in fant, ki jo je zaradi tega zapustil. Nato se je odločila, da se bo vrnila domov in obiskala zdravnika. Ta jo je pregledal in ugotovil, da ima akromegalijo, obliko gigantizma, ki jo je povzročil tumor v možganih. Tumor je namreč pritiskal na hipofizo in povzročal prekomerno izločanje rastnega hormona.

Danes, pri 31 letih, je Tanya visoka 210 centimetrov, zredila pa se je s 60 kilogramov na 215. “Ne vem, kako naj razložim, kako se počutim,“ pravi. “Čevlji so mi bili vsak dan bolj tesni, obleke, ki sem si jih kupila, so mi postajale premajhne … Občutek je grozen.

Po mnenju njene družine je Tanya edina na svetu, ki ji ni mogoče pomagati in omejiti njene rasti s pomočjo operacije ali zdravil. Prestala je namreč že tri operacije, med eno, ki je trajala kar 13 ur, je skoraj umrla, med drugo pa je utrpela možgansko kap, zaradi katere je skoraj popolnoma oglušela.

Tanya sedaj čaka na operacijo na inštitutu za rakava obolenja v Santa Monici, vendar pa njeno družino skrbi, kako jo bodo prepeljali do tja, saj je prevelika in predebela, da bi lahko sedla v avtomobil. “Prerasla je že tri avtomobile,“ pravi 54-letna Karen, ki je po poklicu zdravnica. “Če bi jo lahko poslali na operacijo s potniškim letalom, bi bilo super, vendar ne more na letalo, ker je prevelika in pretežka.

Tanya se sicer lahko stlači v kombi, vendar so njene noge predolge, da bi lahko sedela pet ur v takšnem položaju. “Edina alternativa je, da jo poležemo v kombi in da v tem položaju ostane celo pot. Vendar se tega boji skoraj bolj kot operacije.“

Že tako je težko, ko pomislim, na kakšno operacijo grem. Še huje pa je, če pomislim, v kakšnih bolečinah se bom pripeljala do bolnišnice,“ pravi Tanya. Karen zato upa, da jim bo s pomočjo donacij uspelo zbrati dovolj denarja za novo, večje vozilo ali pa poiskati način, kako jo spraviti na zasebno letalo do Kalifornije.

Akromegalija prizadene tudi notranje organe

Tanyji je tumor rasel vse od pubertete,“ razlaga Karen. “Njen hrbet se zaradi prekomerne rasti seseda, njene kosti se slabijo, ker je tako velika, pa je njena hrbtenica videti kot bumerang.“ S tem ko Tanya raste, ji hkrati rastejo tudi organi – pljuča, ledvice in celo mehur, kar močno obremenjuje njeno telo.

Akromegalijo v 98 odstotkih primerov povzroči benigni tumor hipofize, ki povzroča prekomerno izločanje rastnega hormona. In čeprav večina ljudi še ni slišala za to bolezen, akromegalija sploh ni tako redka. Po podatkih medicinskega centra na marylandski univerzi naj bi namreč za to boleznijo zbolelo približno 6 oseb na 100 tisoč. Vendar pa veliko primerov ostane neodkritih in slabo zdravljenih, saj zdravniki v povprečju zelo malo vedo o tej bolezni. Če akromegalija ni pravilno zdravljena, lahko pripelje do hudih zapletov, saj se vitalni organi, kot so ledvice, pljuča, ščitnica, vranica in obščitnična žleza, poškodujejo.

Simptomi bolezni se razvijajo počasi, včasih tudi več let. Če jih ne zdravimo, pa privedejo do spremembe v fizionomiji obraza, povečanja rok in stopal. V Tanyinem primeru so bile zdravila in operacije neuspešne, saj do sedaj nič od tega ni pomagalo omejiti ali zaustaviti njene rasti. Trenutno nosi številko čevljev 51, tako obleke kot tudi čevlje pa ji morajo izdelovati po meri. Poleg tega jo mučijo hudi glavoboli, utrujenost in spalna apnea, zaradi katere mora ponoči nositi kisikovo masko, tumor pa je povzročil tudi izbruh artritisa in insipidusa, oblike sladkorne bolezni, zaradi katere njeno telo težko zadržuje vlago. Njena kolena ne morejo več nositi njene teže, zato večino časa preživi na invalidskem vozičku, ležanje na hrbtu pa ni zgolj boleče, temveč tudi nevarno, saj teža močno pritiska na njene organe.

Tanyi se je tumor razvil okoli karotidne arterije, zaradi česar je operacija veliko bolj tvegana. Če jo bo uspešno prestala, ji bodo nekoliko pozneje okrepili še hrbtenico, da se ji ne bo sesedala. “Zaradi svojih mer ji grozi veliko stvari,“ pravi dr. Dan Kelly, ki jo bo operiral. “Če bomo ocenili, da ji lahko odstranimo zgolj 30 odstotkov tumorja, operacije ne bomo izvedli, saj bi bilo preveč tvegano. Če pa ji bomo lahko odstranili 80 odstotkov tumorja ali več, pa bo zagotovo upadla količina rastnega hormona.“

Kljub bolečini je optimistična

Tanya zaradi močnih bolečin dnevno zaužije celo paleto tablet, določena zdravila pa prejema prek injekcije. Pred kratkim se je preselila k botri Tini Valle, ki pravi, da je Tanya večni optimist. “Ko se je preselila k meni, sem bila najprej presenečena, ko sem jo zagledala. Vedela sem, kaj je gigantizem, nisem pa si predstavljala, da lahko nekdo tako močno zraste.“ Tina pa po prihodu Tanye ni opazila zgolj njene ogromne pojave, temveč tudi njeno prekrasno osebnost. “Je najbolj prijazna, dobrosrčna in ljubeča oseba, kar jih poznam. Ljudje bi zanjo naredili vse in upam, da nam bo uspelo zbrati sredstva za njen prevoz do Kalifornije.“

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587