Vizita.si
Zlato pravilo: Če se želite izogniti 'mačku', se izogibajte prekomernemu pitju alkohola.

Zdravje

Z leti je 'maček' vse močnejši

Ni.J.
16. 11. 2009 16.03
0

Ste se že kdaj vprašali, zakaj ne prenašate več tako dobro alkohola kot v mladih letih? Znanstveniki so za vas poiskali odgovor na to vprašanje.

Zlato pravilo: Če se želite izogniti 'mačku', se izogibajte prekomernemu pitju alkohola.
Zlato pravilo: Če se želite izogniti 'mačku', se izogibajte prekomernemu pitju alkohola.FOTO: iStockphoto

Nove raziskave, ki so jih opravili na londonski univerzi, so pokazale, da mlajši ljudje lažje prenašajo posledice alkohola kakor starejši.

Ko pijemo, naša jetra proizvajajo encim dehidrogenazo, ki razgrajuje alkohol na manjše, neškodljive kemikalije in povzroči, da manj alkohola preide v krvni obtok. “Mlajši ljudje in redni pivci proizvajajo več tega encima, zato naslednji dan ne občutijo tako močnih učinkov alkohola kot starejši ljudje,“ pravi angleški hepatolog, dr. Rajiv Jalan. To pomeni, da če imajo starejši glavobol, je ta izjemno močan, pri mlajših pa šibkejši. Je pa res, da je pri starejših glavobol redkejši pojav.  “Dobra novica za starejše je, da je maček z leti redkejši pojav, saj se z leti volumen možganov zmanjša,“ še dodaja. Glavobol namreč nastane tako, da alkohol povzroči oteklost možganov, ki nato pritiskajo ob lobanjo. Pri starejših tako možganom ostane več prostora za zatekanje.

Kako si pomagati, če imate mačka?

– čaj iz ingverjeve korenine: pomiril bo še tako razdražen želodec

– sveže sadje in zelenjava: hranilne snovi in vitamini nadomestijo izgubljene snovi in ponovno hidrirajo vaše telo

– juha: ublaži želodčne bolečine, pomirja organizem in vašemu telesu povrne izgubljeno tekočino in soli

Najboljše zdravilo pa je še vedno preventiva, zato na 'mačka' mislite prej in pijte v mejah normale – deciliter vina na dan za ženske in dva decilitra na dan za moške.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587