Vizita.si
image (28)

Novice

Z nevronavigacijsko tehnologijo pomagali dečku

V.E.
06. 12. 2010 14.16
1

Kirurgi so pri operaciji sedemletnega vodenoglavega dečka Beaua Rendalla uporabili najnovejšo nevronavigacijsko opremo. Ta jim omogoča, da opravijo nujne nevrokirurške posege tudi na majhnih možganih dojenčkov in otrok.

Beau Rendall je deček s prirojeno napako spino bifido, ki povzroči nepopoln razvoj hrbtenjače, in hidrocefalusom, zaradi katerega se kopiči hrbtenična tekočina v možganih. Prav zato je sedemletni deček iz Edinburgha priklenjen na invalidski voziček in je prestal že številne operacije, pri katerih so mu zamenjali cevko vstavljeno med njegove možgane in trebušno votlino in tako omogočili, da iz možganov odteka odvečna tekočina. Prva dva tedna svojega življenja je Beau preživel v bolnišnici, prvič pa so ga operirali že pri enem tednu starosti.

Pri zadnji, že peti, operaciji njegovih mladih možganov pa je ekipa strokovnjakov iz edinburške bolnišnice za bolne otroke uporabila revolucionarno elektro magnetno nevronavigacijsko opremo, ki uporablja slikovno vodeno tehnologijo v kombinaciji z MRI, CT in fluoroskopijo. To omogoča, da kirurgi vidijo natančno tridimenzionalno sliko otrokovih možganov in tako lažje operirajo tudi majhne možgane pri otrocih in dojenčkih. Nad rezultati operacije je navdušena tudi dečkova mati Tracy Rendall: "Čudovito je, da je bil Beau prvi pacient, ki so mu lahko pomagali s to novo opremo.“ Beauva mati je še povedala, da se je njen sin, ki je na vozičku, po operaciji dobro počutil.

Z nevronavigacijsko opremo, ki jo je bolnišnica dobila z dobrodelno akcijo, so si do sedaj pomagali pri dveh operacijah. Ta tehnologija zagotavlja najnovejšo nevrokirurško zdravljenje in bo bistveno izboljšala zdravljenje otrok z možganskimi tumorji, hidrocefalusom, epilepsijo ter tudi okužbami možganov. "Ta kos opreme pomeni bistven napredek v nevrokirurški tehnologiji. Pomagal nam bo pri operaciji pacientov z različnimi diagnozami, vključno z hidrocefalusom. S to opremo se bomo za kar nekaj časa obdržali na vrhu pediatrične nevrokirurgije,“ je povedal nevrokirurg Jerard Ross. V bolnišnici pričakujejo, da bodo z njo operirali 100 otrok letno. Edinburška bolnica je drugi pediatrični center v Veliki Britaniji, ki je opremljen s tem sistemom.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587