Vizita.si
Posebne leče nosite samo ponoči, zjutraj pa bo vaša slika ostra!

Novice

Z nočnimi lečami nad kratkovidnost?

Ni.J.
11. 01. 2010 12.47
0

Na trgu že kar nekaj časa obstajajo zdravilne leče za zdravljenje kratkovidnosti in odpravljanje dioptrije. Ali je njihov učinek res enak laserskemu posegu ali gre le za kratkotrajno rešitev?

Posebne leče nosite samo ponoči, zjutraj pa bo vaša slika ostra!
Posebne leče nosite samo ponoči, zjutraj pa bo vaša slika ostra!FOTO: iStockphoto

Oster vid brez očal so sanje vsakogar. Nočne leče, ki jih je treba nositi ponoči, vam lahko pri tem pomagajo. Gre za posebno tehniko, imenovano Ortho-K ali ortokeratologija, ki predvideva nočno nošenje posebnih leč, ki med spanjem popravijo ukrivljenost vaše roženice, zagotovijo oster dnevni vid in upočasnitev slabšanja dioptrije.

Ortokeratologija je zelo podobna ortodontiji. Razlika je le v tem, da vam namesto velikosti čeljusti in ugriza specialist premeri oko. Po vaših merah nato izdela trdne leče, ki so ukrivljene toliko, da na natančno določenih mestih nežno stisnejo oko. Leča tako pritiska na roženico in na njej pusti odtis, ki ustvari nekakšno nevidno lečo na očesu. Na ta način pa naj bi popravila kratkovidnost in astigmatizem. Nočne leče so primerne za uporabnike do dioptrije -4.

Leče je treba zvečer spet vstaviti v oči, saj se vam bo v nasprotnem primeru dioptrija povrnila v prvotno stanje.
Leče je treba zvečer spet vstaviti v oči, saj se vam bo v nasprotnem primeru dioptrija povrnila v prvotno stanje. FOTO: iStockphoto

Ko leče zjutraj odstranite, je vid oster, vi pa čez dan ne boste več potrebovali očal. Leče Ortho-K poleg tega prepuščajo zrak, kar omogoča, da lahko kisik prehaja v oči in jih vzdržuje v dobrem stanju, nošenje leč ponoči pa naj bi zmanjšalo tveganje, da bi prah prišel med kontaktne leče in oko ter tako povzročil razdraženost oči.

Za razliko od laserske operacije pa učinek nošenja nočnih leč ni trajen, saj se bo slabovidnost ob prenehanju nošenja leč počasi povrnila. S pritiskom na roženico čez noč se dioptrija sicer zmanjša, tako da čez dan vidite ostro sliko brez nošenja očal ali kontaktnih leč, zvečer pa je treba leče spet dati v oči, saj se vam v nasprotnem primeru dioptrija povrne. Leče pa imajo še eno slabost. Roženica se čez dan vrača v začetno obliko, zato se vid podnevi slabša. Tako boste zvečer, ko je oko že zelo utrujeno, lahko videli še slabše kot običajno.

Nočne leče vam v Sloveniji žal še niso na voljo, lahko pa jih kupite v drugih državah EU in pri naših južnih sosedih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587