Vizita.si
Nohtna protetika vam izboljša videz deformiranega nohta in spodbuja njegovo rast.

Novice

VIDEO: Z nohtno protetiko nad deformirane nohte

Katja Benčina
17. 06. 2010 08.01
4

Imate deformiran ali poškodovan noht in zato noge tudi v največji vročini skrivate v čevljih? To je težava, s katero se sooča vse več ljudi, k sreči pa si lahko pomagate, in sicer z nohtno protetiko.

Nohtna protetika vam izboljša videz deformiranega nohta in spodbuja njegovo rast.
Nohtna protetika vam izboljša videz deformiranega nohta in spodbuja njegovo rast.FOTO: Aljoša Kravanja
S podobno težavo se sooča tudi 61-letni Rajko Novinec, ki si je že pri osmih leti ponesreči poškodoval noht na nožnem palcu. Zaradi deformirane oblike in nenehnih težav, ki so se nato pojavljale z njim, je tako dolga leta noge skrival pred radovednimi pogledi: ''To je še otroška poškodba, ko sem se spotaknil ob kamen. Takrat te težave nismo mogli odpraviti in sem imel nenehno težave s tem nohtom.'' Še posebej pa so ga motili neprijetni pogledi in komentarji. ''Vsak se je spotaknil in pogledal v noht, ljudje so me tudi nenehno spraševali, kaj se je zgodilo, kaj je narobe z mojim nohtom in to me je vse bolj motilo.''
Tudi 61-letni Rajko Novinec ima deformiran noht in je z nohtno protetiko izjemno zadovoljen.
Tudi 61-letni Rajko Novinec ima deformiran noht in je z nohtno protetiko izjemno zadovoljen. FOTO: Aljoša Kravanja

Prav zato je bil zelo vesel, ko je izvedel za nohtno protetiko. Gre za postopek, ki je primeren za najrazličnejše oblike deformacij nohta in poteka tako, da pediker s pomočjo posebne mase na novo izoblikuje noht. ''Pomembno je, da ima stranka vsaj košček svojega zdravega nohta, da se snov lahko prilepi na nohtno ploščo,'' pravi pedikerka Karmen Perko. Ne gre pa le za estetski popravek, ampak ima protetika nohta tudi terapevtski učinek. Spodbuja namreč pravilno rast deformiranega nohta.

Postopek traja 15 do 20 minut, umetno ustvarjeni noht pa se na prstu obdrži dva do tri mesece, nato pa je potrebno postopek ponoviti. Prav zato je nohtna protetika idealna v poletnem času, saj vam omogoča, da kljub neprijetnemu videzu nohta ponovno brez sramu nataknete natikače ali pa bosi hodite po plaži. Tako je tudi Rajko po dolgih letih lahko spet nataknil sandale.

Seveda pa protetika ni rešitev v primeru glivičnih nohtov. ''V tem primeru lahko protetika nohtu še škoduje, saj noht postane še večja podlaga in gojišče za glivice,'' opozarja Karmen Perko. Zato je težave z glivicami potrebno najprej odpraviti, nato pa se lahko izoblikuje noht s protetiko.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587