Vizita.si
Connie je prestala kar 30 posegov.

Novice

'Sredi obraza nimam več luknje!'

E. D.
30. 08. 2010 09.41
0

Šest let je minilo, odkar je Connie Culp mož odstrelil kar 80 odstotkov obraza. Ne le da je Američanka streljanje po čudežu preživela, po 30 posegih spet spominja na staro Connie. Pred kratkim je prestala še zadnji poseg, ki je bil pika na i, pravi.

Connie je prestala kar 30 posegov.
Connie je prestala kar 30 posegov.FOTO: Reuters
Zadnji dve leti je bila za Connie Culp bolnišnica v Clevelandu drugi dom. Tam je namreč prestala transplantacijo skoraj popolnoma uničenega obraza, za tem pa so jo čakale še številne druge korekcijske operacije. Zadnji poseg, po katerem še vedno okreva, pa je bil pika na i, pravi, saj so ji z njim odstranili vso odvečno tkivo in kožo, ki sta ji visela z ličnic in obraza, zmanjšala pa se je tudi vidnost brazgotin.
''Zdaj se lahko sprehodim po ulici, pa nihče več ne bo strmel vame, saj sem videti skoraj tako kot vsi drugi,'' navdušeno pove 47-letna Connie, ki je po 30 posegih pripravljena, da končno zapusti bolnišnico, odide domov in se sooči s svetom. A tokrat brez sramu, žalosti in jeze, pravi. Kajti sprejela je to, kar se ji je zgodilo, celo oprostila možu, ki je zaradi grozljivega napada pristal za zapahi in  od katerega se ravno ločuje, in zdaj je z novim obrazom pripravljena, da začne znova. ''Zadnjih šest let sem nenehno razmišljala o streljanju in svojem iznakaženem obrazu. Zdaj pa je dovolj. Nočem več pogrevati starih stvari in živeti v preteklosti. Nov obraz pomeni tudi nov začetek,'' je povedala optimistična Connie.

Nad njenim napredkom so navdušeni ne le njeni otroci in vnuki, temveč tudi zdravniki, ki so jo operirali in ji ves ta čas stali ob strani. ''Vse skupaj je nadvse neverjetno. Samo pomislite – obraz nekoga, ki je tragično preminil, smo prestavili na nekoga drugega, ki je ta obraz vzel za svojega in ki bo zdaj z njim živel novo življenje,'' pravi dr. Maria Siemionow, kirurginja, ki je vodila Conniejino neverjetno transplantacijo obraza. V zadnjih nekaj mesecih je namreč 47-letna Američanka močno napredovala. Če še pred časom ni mogla razločno govoriti, ji zdaj govor skorajda ne dela več težav. Tudi jé veliko lažje kot prej, postopoma pa se ji vrača tudi vid.

Takšna je bila Connie pred tragičnim streljanjem.
Takšna je bila Connie pred tragičnim streljanjem. FOTO: Reuters

''Spominjam se, da nekoč nisem čutila niti tega, da mi po licu teče solza. Zdaj pa spet lahko čutim. Redno si tudi masiram obraz, da tako še dodatno spodbudim prekrvavitev in obnavljanje obraznih živcev,'' še pove in doda, da jo najbolj osrečuje to, da lahko zdaj spet čuti, ko jo vnuki poljubijo na lica. Navdušena pa je tudi nad samim izboljšanim videzom. ''Spet spominjam na staro sebe. Kirurgi so opravili neverjetno delo,'' hvaležno pove Connie in dodaja: ''Zaradi zadnjega posega sem še vedno nekoliko zatečena in zabuhla, a otekline bodo počasi upadle, rdečica bo izginila in moj obraz bo videti še boljše!''

Kirurgi v clevelandski bolnišnici so imeli res zahtevno delo, saj je Connie v streljanju ostala brez nosa, ličnic, zgornje čeljusti, enega očesa. Sredi obraza ji je zevala ogromna luknja, zdaj pa ima – zahvaljujoč ekipi izvrstnih kirurgov in družini darovalke delov obraza, ki še vedno hoče ostati anonimna – spet obraz. ''Nikoli si nisem upala sanjati, da bom nekoč spet imela nos, usta … Kajti po streljanju na obrazu nisem imela praktično ničesar. Sredi mojega obraza je bila ogromna luknja. Tako sem neizmerno hvaležna, da imam spet obraz,'' še pove Connie, ki je odločena, da bo novo priložnost, ki jo je dobila, izkoristila, kolikor se bo le dalo. Razmišlja o tem, da bi se zaposlila kot svetovalka zlorabljenim ženskam in da bi celo postala motivacijska govorka.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587