Vizita.si
image (28)

Novice

Z novim vsadkom bodo paralizirani lahko telovadili

Ni.J.
29. 11. 2010 08.09
0

Znanstveniki so oblikovali droben čip za vsaditev v hrbtenični kanal, ki s sproščanjem električnih impulzov pomaga paraliziranim pri razgibavanju rok in nog.

Podobni poskusi oblikovanja naprav, ki bi stimulirale mišice, so bile razvite že v preteklosti, a do sedaj še nobena ni bila namenjena vsaditvi v telo paraliziranega bolnika. Zahvaljujoč znanstvenemu napredku v oblikovanju miniaturne elektronike, je raziskovalcem z londonskega raziskovalnega centra na University College London uspelo oblikovati napravo, ki sprošča električne impulze in je manjša od nohta na palcu. Implantati naj bi bili uporabni tudi pri drugih terapijah mišične rehabilitacije.

Naprava je dobila ime Active Book oziroma 'aktivna knjiga', to pa zato, ker oklepa hrbtenične živce podobno kakor strani knjige. Deluje tako, da pošilja električne impulze iz naprave naravnost v hrbtenico, dosedanje zunanje naprave pa so impulze v mišice pošiljale preko kože.

"Naprava ima sposobnost stimuliranja več mišičnih skupin kakor dosedanje naprave, saj je mogoče pacientu v hrbtenični kanal naenkrat vsaditi več naprav hkrati," je za javnost povedal vodja skupine raziskovalcev iz londonskega raziskovalnega inštituta Andreas Demosthenous. “Stimulacija več mišičnih skupin pomeni, da lahko uporabniki izvajajo tudi zahtevnejše vaje, kot na primer kolesarjenje ali veslanje.“

Pilotske raziskave in testiranja z 'aktivno knjigo' se bodo pričeli predvidoma prihodnje leto.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587