Vizita.si
Spojina v grozdju proti očesnim boleznim.

Novice

Z vinom in grozdjem do boljšega vida

A.M.I.
21. 07. 2010 09.30
1

Znanstveniki so ugotovili, da spojina, ki je v rdečem vinu in grozdju, zavira rast novih krvnih žil, ki so povezane z očesnimi boleznimi, kot sta starostna degeneracijo makule in diabetična retinopatija.

Spojina v grozdju proti očesnim boleznim.
Spojina v grozdju proti očesnim boleznim.FOTO: iStockphoto

Starostna degeneracija makule je bolezen, kjer se pojavijo spremembe na očesnem ozadju. Prizadanejo predvsem makulo (rumeno pego), ki je odgovorna za dobro centralno vidno ostrino. Bolezen povzroča starejšim ljudem težave predvsem pri branju. Vzroka ne poznamo, je pa pogostejša pri starejših. Resveratrol je spojina, ki se pridobiva iz različnih rastlin za boj proti bakterijskim in glivičnim okužbam, največ se je nahaja v grozdju, borovnicah, arašidih in drugih rastlinskih živilih.

Prejšnje raziskave so pokazale, da resveratrol zmanjša učinke staranja in deluje proti raku. Ugotovili so, da ta spojina lahko zavira rast škodljivih krvnih žil v očesu. Ugotovili so, da obstaja posebna pot, skozi katero spojina doseže ta učinek, in da res zavira napredovanje očesnih bolezni.

Ugotovitve bodo omogočile boljše razumevanje očesnih bolezni, raka in ateroskleroze ter pripeljale do novih odkritij, pravijo strokovnjaki z univerze v St. Louisu.

Kako lahko slabovidnost odpravite s pomočjo preprostih vaj, pa v članku VIDEO: Eksluzivno! Vaje, ki odpravijo slabovidnost! na spletni strani Vizita.si .

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587