Vizita.si
Raziskava je pokazala, da naravni višnjev sok pomaga lajšati nespečnost.

Novice

Z višnjevim sokom nad nespečnost

E. D.
15. 07. 2010 14.51
0

Se vam pogosto dogaja, da ponoči ne morete spati ali pa spite zelo slabo? Vas muči nespečnost in ne veste več, kaj ukreniti? Morda pa vam bo pomagalo, če boste pred spanjem spili kozarec naravnega višnjevega soka.

Raziskava je pokazala, da naravni višnjev sok pomaga lajšati nespečnost.
Raziskava je pokazala, da naravni višnjev sok pomaga lajšati nespečnost.FOTO: iStockphoto

Zadnja raziskava ameriških znanstvenikov je pokazala, da so v boju proti nespečnosti učinkovite višnje. Prostovoljci, ki so sodelovali v raziskavi, so prvi teden vsak večer pred spanjem spili naraven višnjev sok, ki ni imel dodanih sladkorjev. V tem tednu so v povprečju spali 17 minut dlje na noč kot drugi teden, ko so pred spanjem pili druge sadne sokove.

Vodja raziskave, psihiater dr. Wilfred Pigeon z univerze Rochester v New Yorku, je pojasnil, da višnje po vsej verjetnosti pomagajo pri težavah s spanjem zato, ker vsebujejo dokaj visoko koncentracijo melatonina in ker hkrati spodbujajo njegovo izločanje v telesu. Melatonin je hormon, ki vpliva na lažje spanje in regulira tudi cikel spanja in budnosti. ''Glede na to, da se nam v boju proti nespečnosti ponuja kar nekaj naravnih zadev, je nesmiselno, da se takoj zatečemo k tabletam,'' je povedal dr. Pigeon. Z njim se strinja tudi ameriški strokovnjak za melatonin dr. Russel Reiter, ki pravi, da je hrana, kot so višnje, veliko boljša možnost za lajšanje nespečnosti kot razna prehranska dopolnila, ki prav tako kot višnje in nekatera druga hrana, na primer oves, mandlji, banana, češnje, vsebujejo sledi melatonina.

Katera pa so še druga živila, ki vas bodo zazibala v sladke sanje? Preverite!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587