Vizita.si
Zeleni čaj je antioksidant, kar pomeni, da nase veže proste radikale v našem organizmu, ki lahko povzročijo škodljive kemijske reakcije in posledično nastanek rakavih obolenj.

Novice

Z zelenim čajem in gobami nad rakava obolenja?

E.T.
16. 10. 2009 12.25
0

Japonska študija je pokazala, da pitje zelenega čaja zmanjšuje tveganje za krvnega in pljučnega raka. Do podobnih dognanj so prišli tudi kitajski raziskovalci, ki so preučevali povezavo med pitjem zelenega čaja in uživanjem gob na eni ter rakom dojke na drugi strani.

Zeleni čaj je antioksidant, kar pomeni, da nase veže proste radikale v našem organizmu, ki lahko povzročijo škodljive kemijske reakcije in posledično nastanek rakavih obolenj.
Zeleni čaj je antioksidant, kar pomeni, da nase veže proste radikale v našem organizmu, ki lahko povzročijo škodljive kemijske reakcije in posledično nastanek rakavih obolenj.FOTO: iStockphoto

Zeleni čaj je antioksidant

Kar pomeni, da nase veže proste radikale v našem organizmu. To pa so snovi, ki lahko v telesu povzročijo različne škodljive kemijske reakcije in posledično nastanek rakavih obolenj. Zdravilne učinke zelenega čaja naj bi potrjevala tudi zadnja raziskava, opravljena na 40.000 Japoncih. Medtem ko so eni na dan spili pet ali več skodelic zelenega čaja, so drugi zaužili le skodelico ali celo manj. Po desetih letih budnega spremljanja njihovega načina življenja, prehrane in zdravstvenega stanja so raziskovalci ugotovili, da se je možnost za krvnega raka pri tistih, ki so dnevno pili vsaj po pet skodelic zelenega čaja, znižala za 42 odstotkov, medtem ko se je tveganje za pljučnega raka znižalo kar za 48 odstotkov.

Pitje vsaj petih skodelic zelenega čaja na dan naj bi zmanjševalo tveganje za krvnega in pljučnega raka ter za raka dojke.
Pitje vsaj petih skodelic zelenega čaja na dan naj bi zmanjševalo tveganje za krvnega in pljučnega raka ter za raka dojke.FOTO: iStockphoto

Kitajci kot preventivo poleg zelenega čaja svetujejo tudi gobe

Kitajska študija, v kateri je sodelovalo 1009 žensk z rakom na dojki in 991 zdravih žensk, pa je pokazala, da so zdrave ženske poleg zelenega čaja v svojo prehrano vključevale večjo tudi količino gob. Raziskovalci pravijo, da naj bi imele tiste pripadnice nežnejšega spola, ki so zaužile vsaj 10 gramov gob na dan, dve tretjini manj možnosti, da zbolijo za rakom na dojki. Tveganje naj bi se še dodatno zmanjševalo s pitjem zelenega čaja. Izsledki raziskave sicer še niso dokončni in potrjeni ter še ne dokazujejo, da uživanje gob in zeleni čaj res drastično zmanjšujeta tveganje za nevarno bolezen. A v prid zadnjim ugotovitvam govori tudi epidemološka študija, ki kaže, da je v tistih predelih Kitjaske, kjer povečini jedo tradicionalno hrano, obolevnost za rakom dojke štiri do petkrat nižja od obolevnosti v razvitih državah sveta.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587