Vizita.si
Pitje čaja ni zgolj užitek. Izberite zelenega in s tem prispevajte še k boljšemu zdravju.

Novice

Z zelenim čajem nad holesterol

K.R.
23. 11. 2011 10.51
0

Raziskava je pokazala, da zeleni čaj uspešno pomaga zniževati slab holesterol v krvi. Čeprav zdravil ne more nadomestiti, pa lahko pripomore k hitrejšim in boljšim rezultatom.

Pitje čaja ni zgolj užitek. Izberite zelenega in s tem prispevajte še k boljšemu zdravju.
Pitje čaja ni zgolj užitek. Izberite zelenega in s tem prispevajte še k boljšemu zdravju.FOTO: iStockphoto
Po poročanju spletne strani Reuters Health je nova študija pokazala, da zeleni čaj v tekoči obliki ali pa v obliki kapsul lahko znižuje slab, LDL holesterol. Študija, v kateri je sodelovalo 1.415 odraslih, je pokazala, da so imeli udeleženci, ki so uživali zeleni čaj, boljše rezultate pri merjenju LDL holesterola od tistih, ki ga niso uživali oziroma so slab holesterol poskušali zniževati z drugimi metodami.

Raziskovalci so udeležencem raziskave dali bodisi čaj iz zelenega čaja ali kapsule, ki vsebujejo spojine zelenega čaja, imenovane katehini.

Zeleni čaj lahko pripomore k znižanju vrednosti slabega holesterola.
Zeleni čaj lahko pripomore k znižanju vrednosti slabega holesterola. FOTO: iStockphoto

Olivia Phung, docentka na področju farmacije na Univerzi za zdravstvene vede Western v Kaliforniji, pravi, da je bil zeleni čaj v obliki tekočine učinkovitejši od kapsul, čeprav so bile splošne koristi v obeh primerih enako vidne, čeprav dokaj majhne.

"Če nekdo že jemlje zdravila za holesterol v krvi, se naj teh drži in jih ne zamenja zgolj s pitjem zelenega čaja,'' je pojasnila. ''Vendar pa dodajanje zelenega čaja v vsakodnevno prehrano lahko uspešno pomaga k izboljšanju ravni holesterola.''

Dnevni odmerek katehina naj bi se gibal med 145 mg in 3000 miligramov. Raziskovalci pa zaenkrat še niso mogli dokazati, ali večji odmerek katehina poveča tudi pozitivne koristi glede holesterola.

Medtem ko se čaj zdi bolj učinkovit v tekoči obliki in ne v obliki tablet, pa ni dovolj podatkov, da je pijača res boljša kot izvleček, je še povedala Phungova. "Potrebovali bi še nekaj konkretnih raziskav, v katerih bi lahko primerjali koristi v različnih oblikah zelenega čaja, če bi želeli dokazati, katera oblika je resnično najučinkovitejša.''

Kar se tiče neželenih učinkov, ste pri pitju zelenega čaja lahko brez skrbi. Tako pijača kot izvlečki pa vsebujejo kofein, ki pri nekaterih posameznikih lahko povzroči težave z nespečnostjo. Zato že s tega vidika z njim ne gre pretiravati, še posebno ob pozno popoldanskih in večernih urah.

Kako še znižati zdravju škodljiv  holesterol, pa preverite tukaj.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587