Vizita.si
image (28)

Novice

Za 136 kg vitkejša brez operacij!

Ni.J.
15. 06. 2011 13.20
1

Shannon je še pred tremi leti tehtala 267 kilogramov. Nekega dne pa se je odločila, da ima debelosti in skrivanja v stanovanju dovolj, zato je začela hujšati – brez raznih pripomočkov, operacij in drastičnih diet. S telovadbo in zdravo prehrano je tako do sedaj shujšala že 136 kilogramov!

Na vsakem koraku nam za hujšanje ponujajo razne diete, operacije in tehnične pripomočke, ki hujšanje naredijo znosnejše, hitrejše in enostavnejše. Kaj pa, če bi se vsemu temu odrekli in se odločili kilograme izgubiti na najtežji možni način – po naravni poti? Shannon Davis je to uspelo in s trdo voljo ter vztrajnostjo ji je v treh letih uspelo shujšati kar 136 kilogramov.

Čudežev ni,“ pravi Shannon. “Teže ni mogoče izgubiti, ne da bi v to vložili veliko časa, potrpljenja, truda in znoja.“ In prav znoj je nekaj, kar Davisova zelo dobro pozna. 39-letnica danes namreč telovadi sedemkrat na teden. Štirikrat na teden eno uro na dan izvaja kardio vaje, trikrat tedensko pa dviguje uteži.

Pred tremi leti je Shannon tehtala 267 kilogramov, dom pa je zaradi teže le redko kdaj zapustila. “Bala sem se zapustiti stanovanje in iti med ljudi,“ pravi. “Ljudje so strmeli vame, me obsojali in šepetali za mojim hrbtom.“ Ko so ji nekega dne prijatelji na previden način povedali, da je predebela in da bo kmalu umrla, če ne bo česa storila za svoje zdravje, pa je sklenila, da bo svoji debelosti naredila konec.

Vstala je s svojega kavča in se počasi odpravila proti bližnji telovadnici. Čeprav je bil njen namen takoj intenzivno začeti vadbo, je že med prvim obiskom naletela na oviro – že sama hoja na tekalni napravi je bila zanjo preveč naporna. “Po dveh korakih sem bila že zadihana. Na tekalni napravi nisem mogla telovaditi, če sem tehtala 267 kilogramov. Tudi kolesariti nisem mogla.“ A je kljub temu vztrajala. Odšla je do pokritega bazena v telovadnici, kjer k sreči ni bilo nikogar, nato pa je eno uro počasi hodila tik ob bazenu gor in dol. “Nisem hotela, da bi me kdo videl, želela sem si biti nevidna,“ se spominja prvega dneva v telovadnici. “Do danes pa so se stvari bistveno spremenile.

Shannon v treh letih ni spremenila samo svoje zunanjosti, temveč se tudi veliko bolje počuti v svoji koži. Nič več se ne bori s hrepenenjem po hrani, naučila se je uživati v majhnih pregrehah ter v uravnoteženi in zdravi prehrani. “Vsakdo dela napake,“ pravi o vztrajnosti pri dietah. “Tega bi se moral vsakdo zavedati. Zgodi se, da si privoščiš nekaj, kar ni v skladu z dieto, a se moraš s tem sprijazniti. Ljudje pač delamo napake.“

Shannon se drži enostavne diete. Dnevno zaužije tri zdrave obroke, bistveno je zmanjšala vnos kalorij, osredotočena pa je na kakovost hrane in ne na količino kakor prej. “Zdaj jem kakovostno hrano,“ je ponosna. “Uživam veliko zelene in druge zelenjave, sadja in pustega mesa. Obožujem jabolka.“ Za zajtrk si tako privošči ovseno kašo ali jajčne beljake, za kosilo pustega piščanca z rjavim rižem ali solato, za večerjo pa običajno poje veliko zelenjave in puranji zrezek. A to ne pomeni, da si še vedno kdaj pa kdaj ne zaželi česa nezdravega. V teh treh letih se je naučila, da si kdaj privošči tudi kakšen prigrizek, a se zna pri tem nadzirati. “Če vidim kakšen piškot, si ga privoščim. Takrat uživam v okusu brez vsake slabe vesti.“

Odkar je shujšala, veliko bolj tudi uživa v življenju. Spet se zabava s prijatelji in se ne zapira več v stanovanje, kot je to počela prej. Ta teden bo pri sebi imela zabavo '136 kilogramov lažja', na katero je povabila vse prijatelje, ki so ji v teh treh letih stali ob strani ali pa so se spopadali z enako težavo kot ona. “Pomembno je, če si v takih trenutkih obkrožen z ljudmi, ki te podpirajo in spodbujajo ter ti ne jemljejo volje na poti do cilja,“ pravi Shannon. Njen uspeh pa jo je pripeljal do tega, da želi svoje izkušnje deliti z drugimi ljudmi, ki si želijo shujšati. Ustanoviti namerava neprofitno organizacijo, ki bi s pomočjo sponzorjev in donatorjev lahko plačevala debelim ljudem članstvo v telovadnicah in fitnesih ter jim najemala osebne trenerje.

Na vprašanje, ali je zdaj zadovoljna s svojim videzom, Shannon odgovarja, da še ni popolnoma zadovoljna. “Čeprav se že kar nekaj časa trudim, me čaka še veliko dela. Vendar vem, kje sem začela in kako sem bila videti takrat ter kakšna sem danes. Vem, da je razlika ogromna, in to mi daje dodatno voljo ter moč za naprej.“

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587