Vizita.si
image (28)

Novice

Za anoreksijo zbolevajo že 6-letniki!

Ni.J.
03. 04. 2011 08.31
5

Zaradi anoreksije in bulimije ter drugih motenj prehranjevanja je v svetu hospitaliziranih vedno več otrok, med njimi celo taki, ki so stari komaj šest let, opozarjajo strokovnjaki.

Zaradi zavračanja hrane, uporabe odvajal in bruhanja po jedi, je zdravljenih vse več otrok, Raziskovalci iz londonskega inštituta za zdravje otrok so odkrili, da so motnje prehranjevanja v največjem vzponu med 13- in 14-letniki, vendar, pa se pojavljajo vedno pogosteje tudi pri predšolskih otrocih.

Za motnjami prehranjevanja trpi več deklet kakor dečkov, od tega pa naj bi se približno 82 odstotkov deklet izogibalo hrani, medtem ko take simptome doživlja le 18 odstotkov dečkov. In kakšen je razlog? Dekleta se zgledujejo po manekenkah in znanih ženskah, ki nosijo konfekcijsko številko 'size zero'.

Do sedaj je največji problem predstavljalo naraščajoče število otrok, ki naj bi morda imeli motnje prehranjevanja, zdaj pa strokovnjaki pozivajo k urgentni akciji, ki bi izboljšala odkrivanje motenj prehranjevanja med otroki in mladostniki, saj so te bolezni vedno pogostejše tudi med mlajšimi od 13 let.

Vodilna raziskovalka dr. Dasha Nicholls, otroška svetovalka in psihiatrinja pravi, da študija daje jasen vpogled na naraščanje tovrstnih težav med otroci in mladostniki. "Upamo, da naša študija omogoča neko izhodišče in osnovo za nadzorovanje teh trendov v prihodnosti. Na žalost je večina zdravstvenih centrov za pomoč osebam z motnjami hranjenja namenjenih najstnikom in starejšim, ne pa otrokom, vendar bi rada opozorila, da takšnih motenj v nobenem primeru ni mogoče hitro in enostavno ozdraviti pri otrocih," razlaga in dodaja, da je pri otrocih to lahko začetek motnje, ki se bo razvila v neozdravljivo bolezen v najstniških letih, s stopnjo smrtnosti podobno kot pri levkemiji.

Študijo so raziskovalci izvedli s pomočjo več kot 3000 bolnišnic, univerz in združenj otroških psihiatrov. Odkrili so, da jih med otroci z motnjami hranjenja za anoreksijo trpi 37 odstotkov, približno odstotek za bulimijo ali prenajedanjem, 43 odstotkov teh otrok pa ima druge motnje prehranjevanja. Preostalih 19 odstotkov jih kaže simptome motenj prehranjevanja kot je na primer izogibanje obrokom, vendar niso obremenjeni s svojim videzom in kilogrami. Poleg tega se skoraj tri četrtine otrok boji pridobivanja teže, 67 odstotkov jih je obremenjenih s težo, polovica s postavo, 43 odstotkov otrok pa pretirava s telesno vadbo. Nekateri otroci za hujšanje uporabljajo celo odvajala ali pa namenoma bruhajo.

Verjetnost za motnje prehranjevanja se veča z leti. Incidenca med 6-letniki znaša 0,21 na 100 tisoč otrok, medtem ko med 8-letniki znaša že 0,92 na 100 tisoč otrok. Pri otrocih starih od 9 do 10 let znaša incidenca na 100 tisoč otrok 1,64, med 11- in 12-letniki že 4,46, med 12- in 13-letniki pa kar 9,51. Polovica teh otrok potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega jih 73 odstotkov okreva po enem letu, 6 odstotkom se stanje poslabša, pri 10 odstotkih otrok pa zdravljenje nima učinka. Pri 44 odstotkih obolelih otrok so odkrili, da je za motnjami prehranjevanja ali depresijo trpel nekdo od njihovih bližnjih sorodnikov.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587