Vizita.si
image (28)

Novice

Za mamico usodna kombinacija zdravil

Ni.J.
04. 10. 2011 08.13
1

Za 25-letno mamico iz Velike Britanije je bila usodna kombinacija predpisanih zdravil in zdravil, ki jih je kupila v lekarni brez recepta, za katera je menila, da ji bodo pomagala še hitreje okrevati.

25-letna mamica Donna Bishop je, da bi si olajšala simptome prehlada in bolezen čim hitreje odpravila, vsak dan spila koktajl zdravil, ki jih je v lekarni kupila brez recepta. Zdravila je uživala dva tedna, zatem pa je obiskala zdravnika, ki ji je diagnosticiral okužbo v prsnem košu. Predpisal ji je antibiotike, Donna pa je pet dni zatem umrla zaradi odpovedi jeter, ki jo je povzročil prevelik odmerek paracetamola. Poleg antibiotikov je po obisku pri zdravniku namreč še vedno jemala že prej kupljena zdravila, sirup in tablete, čeprav bi ta zdravila morala opustiti.

Donnina prijateljica Siobhan Dunn je povedala, da je Donna jemala ogromne količine zdravil, ki jih je kupila v lekarni, in da ji je bilo zaradi tega tudi nekajkrat slabo. “Vendar je mislila, da mora vzeti še več zdravil, da bo tako preprečila bruhanje in da se bo še hitreje pozdravila,“ je še dodala.

Ko je ugotovila, da samozdravljenje ne bo učinkovito, je obiskala zdravnika, ki ji je predpisal antibiotike. Po začetku jemanja antibiotikov so se ji v ustni votlini naredile razjede, požirala pa je le še s težavo, zato je zdravnika obiskala še enkrat. Tokrat ji je priporočil še co-codamol, zdravilo za lajšanje bolečin, ki vsebuje paracetamol in kodein, ter razpršilo za žrelo. Ko je začela jemati ta zdravila, bi morala tista, ki si jih je kupila za samozdravljenje, opustiti. Zaradi večjih količin paracetamola in kodeina, ki jih vsebuje co-codamol, je namreč istočasno prepovedano jemati še kakršna koli zdravila, ki vsebujejo paracetamol, zdravilo pa je treba jemati v predpisanih količinah, saj v nasprotnem primeru lahko pride do poškodbe in odpovedi jeter.

Ko je Donno naslednje jutro obiskala sestra, je bila omotična, njena koža je bila rumenkaste barve in komaj je še stala na svojih nogah. V nekaj urah se ji je stanje še poslabšalo, zatem pa so jo odpeljali v bolnišnico. Osebje je povedalo, da je bila nemirna in da je imela močne halucinacije. Po besedah medicinskega delavca Andrewa Eggletona pa je Donna zanikala, da bi poleg co-codamola, zdravila, ki ji ga je predpisal zdravnik, jemala še kakršno koli zdravilo, ki vsebuje paracetamol. Vendar pa je obdukcija pokazala, da je bil za smrt kriv ravno prevelik odmerek paracetamola. V telo ga je vnašala s svojim 'zdravilnim' koktajlom, ki ga je jemala tudi po obisku pri zdravniku.

Strokovnjaki opozarjajo, da morate biti pri samozdravljenju izjemno previdni. Odgovornost je pri tem namreč na strani bolnika, in ne zdravnika ali farmacevta. Poleg tega samozdravljenje ne sme trajati dlje kot 7 dni, ko obiščete zdravnika ali farmacevta pa mu obvezno povejte za vsa zdravila, ki jih jemljete sami doma, saj vam bo tako znal svetovati in pojasniti, do kakšnih zapletov lahko pride ter vam dal navodila za varno uporabo zdravil.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587