Vizita.si
Zdravila niso bonboni! Učinkovita in varna so le, če upoštevate navodila za uporabo ali priporočila zdravnika.

Novice

Za mlado mamico usodno običajno zdravilo

Ni.J.
19. 12. 2011 08.57
6

20-letna mamica, ki je okrevala po operaciji, med katero so ji iz prsi odstranili nekaj bulic, je želela bolečino omiliti s paracetamolom. Ker zdravila ni jemala pravilno, je utrpela usodne posledice.

Zdravila niso bonboni! Učinkovita in varna so le, če upoštevate navodila za uporabo ali priporočila zdravnika.
Zdravila niso bonboni! Učinkovita in varna so le, če upoštevate navodila za uporabo ali priporočila zdravnika. FOTO: iStockphoto

20-letna Britanka Desiree Phillips je imela na dojki več benignih bulic, ki so ji jih zdravniki kirurško odstranili. Predpisali so ji antibiotike, poleg tega pa je lahko bolečine lajšala z običajnimi protibolečinskimi tabletami, ki vsebujejo paracetamol. Njena družina je mislila, da dnevno zaužije le nekaj teh tablet, a vendar so ji devet dni po operaciji odpovedala jetra. Jemala je namreč po dve tableti paracetamola več, kot je pisalo v navodilih, saj je želela čim bolj omiliti bolečino, s katero se je spopadala.

Desiree je teden dni živeli v grozljivih bolečinah, čakala pa jo je tudi urgentna presaditev jeter. Kljub temu da so zdravniki storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi ji rešili življenje, je Desiree umrla.

Verjetno je jemala več kot osem tablet dnevno, kar je priporočen odmerek. Videti je bilo, da je z njo vse v redu, kar naenkrat pa jo je njen novi partner našel ležati na zofi, popolnoma nemočno,“ pravi njen dedek Des Phillips. “Ko sva z Aysheo, Desireejino mamo, slišala, da je v bolnišnici, ni nihče niti pomislil na to, da bi lahko umrla. Ljudje se ne zavedamo, da sta lahko za marsikoga usodni že dve tableti viška na dan. Poškodujejo se jetra, še posebej, če pretiravate z zdravili dlje časa,“ še pravi in dodaja: “Izgubili smo del svojega srca. Boli, ko nekoga na lepem izgubiš.“

Ko je Desiree prispela v bolnišnico, so bila njena jetra že tako okvarjena, da poti nazaj ni bilo. “Povedali so nam, da so ji takoj presadili jetra, a da je njeno telo nov organ konstantno zavračalo,“ še pravi Des. Desireejina družina si sedaj prizadeva za to, da bi ljudi osveščala o nevarnostih zdravil, ki jih jemljemo vsakodnevno in jih je mogoče kupiti brez recepta in na ta način preprečiti podobne tragedije. Des pravi: “Če je lahko tako nevarna že običajna protibolečinska tableta, bi morali tudi te predpisovati in izdajati samo na podlagi recepta. Cigarete imajo vsaj oznako, da so nevarne in na njih piše 'kajenje ubija', a vendar škatlica paracetamola ne deluje nevarno.

Škotski zdravnik dr. Kenneth Simpson z oddelka za presaditev jeter je nedavno vodil študijo o paracetamolu in vplivu na jetra. V študiji je sodelovalo 663 pacientov. 161 jih je več let zaporedoma jemalo eno do dve tableti več od priporočene količine. “Tisti, ki so ves čas jemali rahlo povečano količino, so utrpeli hujše posledice kakor tisti, ki so skušali s pomočjo tablet storiti samomor,“ je povedal. Prav zato strokovnjaki opozarjajo, da je še kako pomembno, da pred uporabo zdravil, kakršnih koli, vedno preberete navodila za uporabo in se jih strogo držite. Če se boste držali pravilnih odmerkov, bo zdravilo delovalo učinkovito, predvsem pa bo varno.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587